4.334 vizualizări

Interviul Ambasadorului UE la Chișinău, sursă de inspirație și de nuanțări jurnalistice

Declarații mai generale și mai focusate, relatări mai ample sau mai telegrafice – interviul oferit Agenției Info-Prim Neo de ES Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a servit marți, 23 aprilie, ca sursă de inspirație pentru majoritatea mass-media autohtone. Și așa cum IPN i-a solicitat diplomatului european opinia cu privire la cele mai stringente probleme ale zilei, redacțiile au avut suficiente subiecte pe care să le scoată în prim-plan. Au făcut-o inclusiv în funcție de politicile editoriale, dar și de preferințele politice.

Bunăoară, Hotnews.md a ales să pună accept pe faptul că, potrivit oficialului european, „UE va coopera cu orice Guvern în baza cadrului existent – Acordul de Asociere”. „Pentru reluarea asistenței financiare către Republica Moldova, condițiile au fost puse foarte clar pe hârtie”, a titrat la rându-i Radio Chișinău. La posibilitatea ca să fie reluată asistența financiară s-a referit și Unimedia.info, care a scos în evidență afirmația precum că „UE așteaptă respectarea condițiilor înaintate pentru a fi reluată asistența financiară către Moldova”. În același timp, deși însăși IPN, în știrea realizată în baza interviului video, a menționat neutru că „Relația dintre UE și Republica Moldova a atins un nivel foarte înalt”, cei de la Cotidianul.md au fost mai categoric, alegând să pună accentul pe declarația privind pedepsirea celor care au fost implicați în frauda bancară: „Vinovații de frauda bancară trebuie să fie la pușcărie”. Vedeți mai jos câteva dintre titluri.

Peter Michalko: UE va coopera cu orice Guvern în baza cadrului existent – Acordul de Asociere

Uniunea Europeană va continua cooperarea cu noul Guvern care va reieși din actualul proces politic, în baza cadrului existent – Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE. De asemenea, această cooperare urmează să se bazeze pe îndeplinirea acelor condiții care au fost comunicate Republicii Moldova în anii precedenți.
hotnews.md

Peter Michalko: Pentru reluarea asistenței financiare către R.Moldova, condițiile au fost puse foarte clar pe hârtie

Pentru reluarea asistenței financiare acordată Republicii Moldova, Uniunea Europeană așteaptă ca toate condițiile înaintate anterior să fie respectate. Aceste condiții țin de atingerea standardelor europene care stau la baza Acordului de Asociere semnat de UE și Republica Moldova, asociere politică și integrare economică.
radiochisinau.md

Peter Michalko: Vinovaţii de frauda bancară trebuie să fie la puşcărie

„Formarea unei majorităţi parlamentare care se bazează pe oameni vizaţi în raportul Kroll ar fi un obstacol foarte mare în cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”, susţine şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko. Într-un interviu pentru IPN, ambasadorul a declarat că persoanele vinovate de frauda bancară trebuie să stea la puşcărie.
cotidianul.md