3.608 vizualizări

Un nou BOP și un… IMAS: câte bordeie (media), atâtea realități?

Așa cum se întâmplă mai de fiecare dată când sunt anunțate rezultatele unei noi cercetări sociologice, și Barometrul Opiniei Publice (BOP) lansat în ziua de joi, 7 februarie, de IPP a conturat mai multe realități social-politice – cel puțin, așa se vede prin prisma presei. Iar interpretările, deseori, par să fie determinate de simpatiile sau de angajamentele financiar-politice ale instituțiilor media. Astfel, în cele câteva știri realizate despre BOP, „Komsomolskaia Pravda v Moldove” a titrat că „Președintele rămâne lider în ceea ce privește încrederea electoratului” și că „PSRM câștigă și pe circumscripția uninominală, și pe cea națională”.

Agora.md a fost mai neutră, prezentând cu preponderență cifre, iar în prim-plan a ținut să scoată ceea ce reporterii portalului au numit „premiera” BOP 2019, și anume, faptul că Ilan Șor a ajuns în topul celor trei personalități politice în care au încredere cetățenii Republicii Moldova. În definitiv, au fost și media care au omis să vorbească despre Barometrul IPP, prezentând în schimb rezultatele unui alt sondaj, făcut public aproape concomitent cu BOP. Este cazul Prime TV, care a ales să vorbească despre cercetarea IMAS. Mai mult, deși nici în acest sondaj Partidul Democrat nu s-a plasat primul în preferințele de vot ale respondenților, postul cu pricina a decis că anume acesta trebuie să fie prezent în titlul relatării: „PDM, printre formațiunile care cresc în preferințele electoratului”. Așadar, dacă doriți să aveți un tablou cât mai complet al realității, vedeți selecția de știri.

БОМ: Президент остается лидером народного доверия

Президент Республики Молдова Игорь Додон остается лидером народного доверия.
kp.md

BOP 2019 aduce o premieră: Ilan Șor, în top trei personalități politice în care au încredere cetățenii

Ilan Șor a ajuns pe locul trei în topul politicienilor care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor. Acesta l-a depășit în sondaj pe prim-ministrul Pavel Filip, dar și pe principalii lideri ai opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase. Datele se conțin în cea mai recentă ediție a Barometrului Opiniei Publice.
agora.md

SONDAJ IMAS: PDM, printre formaţiunile care cresc în preferinţele electoratului

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, trei partide și un bloc electoral ar intra în Legislativ. Este vorba despre PDM, PSRM, blocul binomului PAS-PPDA și Partidul Șor.
prime.md