4.419 vizualizări

Refuzul președintei de a accepta demisia a trei miniștri din Guvernul Chicu, în unele instituții media: „idee aberantă”, „muncă forțată” sau „țîrdism”

Mesajul președintei Maia Sandu adresat fostului prim-ministru Ion Chicu, cu privire la emiterea decretului prin care să ia act de cererile de demisie a miniștrilor de la Finanțe, Sănătate, Muncă și Protecție Socială, dar și Economie și Infrastructură a devenit un subiect de top pentru majoritatea instituțiilor de presă din țară în ultimele două zile. Din scrisoare se înțelege că șefa statului a refuzat să emită decretul respectiv pe motiv că legislația nu prevede procedura de demisie a miniștrilor dintr-un guvern aflat deja în demisie. Mesajul de răspuns al președintei a fost făcut public de deputatul socialist Bogdan Țîrdea, care, într-un articol publicat pe site-ul oficial al PSRM, a calificat reacția Maiei Sandu ca fiind „aberantă odată ce, pe parcursul anului, lidera PAS de nenumărate ori a criticat acești miniștri și le-a cerut demisia”. Și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, într-o postare pe Facebook a citat articolul din Codul penal care pedepsește „munca forțată”. 

De partea cealaltă, consiliera președintei în domeniul Justiției, Olesea Stamate, afirmă că „din momentul când Ion Chicu a declarat că guvernul condus de el demisionează, întreg cabinetul de miniștri a intrat în demisie, astfel urmând, după lege, să-și exercite interimatul până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. Această idee a fost susținută și de Nicolae Osmochescu, expert în drept constituțional, care a declarat că „nota informativă a președintei Maia Sandu este absolut corectă” și că cei trei miniștri (Viorica Dumbrăveanu, Serghei Pușcuță și Anatol Usatîi) ar fi putut să renunțe la funcție în cazul în care Ion Chicu nu și-ar fi dat demisia. 

Evenimentele au fost reflectate diferit în presă. O parte din mass-media s-a axat exclusiv pe declarațiile deputatului Țîrdea și au publicat știri cu un conținut aproape identic, diferența făcând-o doar titlurile: „Maia Sandu s-a încurcat deja în propriile scheme politice! Le cere miniștrilor lui Dodon să nu o părăsească” (Primul.md); „Maia Sandu, disperată deja după guvernul lui Dodon, cere miniștrilor să rămână în funcție” (Politics.md); „Maia Sandu nu știe cum să guverneze și încearcă să forțeze miniștrii PSRM să rămână în funcție, după ce le-a cerut să plece” (Ntv.md); „Maia Sandu s-a încurcat deja în propriile scheme politice! Le cere miniștrilor lui Dodon să nu o părăsească” (Abcnews.md); „Maia Sandu încearcă să oblige echipa lui Dodon să rămână” (Moldova24.info); „Майя Санду запуталась в собственных политических схемах: Требует от министров Додона остаться на должностях в правительстве Молдовы” (Kp.md).    

Timpul.md a titrat pe un ton ușor ironic: „Țîrdism! Socialiștii insistă să demisioneze dintr-un guvern… demisionar / Bogdat pretinde că Maia Sandu îi «forțează» să rămână în funcții”. În text se fac unele generalizări și constatări ce apropie știrea de stilul unui editorial, printre care: „Evident că Bogdat Țârdea, ca un politician cu studii în București, înțelege foarte bine diferența dintre a cere demisia unui guvern incompetent, cum a fost cel al lui Chicu, și a cere ca miniștrii aflați în demisie să asigure interimatul până la numirea unui alt ministru. Constatăm că socialiștii mizează în continuare pe transmiterea unor mesaje politice denaturate și pline de falsuri care pot fi credibile doar dacă sunt adresate unui electorat sau public fără o prea mare educație”.

Mai multe redacții au relatat echidistant și neutru, prezentând cetățenilor atât informația care a devenit cunoscută datorită socialistului Țîrdea, cât și opiniile independente ale unor experți în drept. Printre acestea se numără Jurnal.md („Socialiștii o acuză pe Maia Sandu că vrea să-i forțeze pe miniștrii demisionari să rămână în funcții); Jurnaltv.md („PSRM o acuză pe Maia Sandu că vrea să-i forțeze pe miniștrii demisionari să rămână în funcții”); Zdg.md („Socialiștii o acuză pe Maia Sandu că nu semnează decretele de demisie a celor 3 miniștri demisionari”); Agora („Sandu nu a acceptat actul de demisie a miniștrilor Dumbrăveanu, Pușcuța și Usatîi. Expert în drept constituțional: «Refuzul de a apărea la serviciu este o încălcare a jurământului»”); Ziarulnational.md („Сonsilierul prezidențial pe probleme juridice crede că miniștrii care au anunțat că pleacă din Guvernul demisionar trebuie să-și exercite funcțiile până la investirea unui nou executiv: Legea îi permite lui Chicu să plece, însă nu și miniștrilor”).  

Vedeți mai jos o selecție de știri.

Maia Sandu s-a încurcat deja în propriile scheme politice! Le cere miniștrilor lui Dodon să nu o părăsească

Maia Sandu vrea să forțeze miniștrii PSRM să rămână în funcție, după ce tot ea le-a cerut demisia.
Abcnews.md

SRM o acuză pe Maia Sandu că vrea să-i forțeze pe miniștrii demisionari să rămână în funcții

Socialiștii o acuză pe președintele Maia Sandu că ”vrea să-i forțeze” pe cei trei miniștri, care și-au anunțat plecarea din Guvern împreună cu Ion Chicu, să rămână în funcție. Mai mult, ministru Justiției face aluzie că Maia Sandu ar putea fi chiar judecată pentru ”constrîngere la muncă forțată”. De partea cealaltă, consilierul președintelui în domeiul justiției, Olesea Stamate, spune că Maia Sandu nu a încălcat nicio lege.
Jurnaltv.md

Țîrdism! Socialiștii insistă să demisioneze dintr-un guvern... demisionar / Bogdat pretinde că Maia Sandu îi „forțează” să rămână în funcții

„Maia Sandu vrea să forțeze miniștrii PSRM să rămână în funcție, după ce tot ea le-a cerut demisia”, scrie publicația pro-rusească ntv.md citândul pe Bogdat Țîrdea.
Timpul.md