5.464 vizualizări

Raportul de activitate la șase luni de mandat al președintei, abordat cu deplasarea accentelor la unele posturi TV

Pe 24 iunie, președinta Maia Sandu a făcut un bilanț al primelor șase luni de activitate în funcția de șefă a statului. În cadrul unui briefing de presă, Sandu a trecut în revistă realizările și principalele preocupări pe care și-a concentrat atenția în prima jumătate de an a mandatului. 

Bunăoară, postul de televiziune TV6 a relatat subiectul în buletinul principal al serii, într-o știre în care a titrat: „Șeful statului recunoaște că nu a reușit prea multe”. Materialul o plasează în lumină negativă pe Maia Sandu, prin mai multe remarci ale jurnaliștilor. 

„Deși recunoaște că nu a reușit  prea multe în acest timp și nu a reușit să facă miracole, instituția prezidențială s-a axat pe patru domenii importante: pandemia, economia, imaginea țării în exterior și lupta împotriva corupției, «fără a da însă prea multe exemple concrete»”, se afirmă în intro-ul știrii. De asemenea, reporterul precizează că „șefa statului s-a lăudat cu cele 600 de milioane de euro pe care Republica Moldova urmează să le primească de la UE sub formă de împrumuturi și subvenții, dar nu amintește de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi banii” sau că Maia Sandu susține că a discutat aproape zilnic cu diferiți actori la subiectul recepționării vaccinurilor, sub formă de donații, „chiar dacă Ministerul Sănătății a aderat la platforma COVAX încă în august 2020 și a purtat discuții pentru obținerea antidoturilor”. 

Postul de televiziune NTV Moldova a tratat subiectul prin omisiune. Redacția a ales să abordeze în schimb răpirea lui Nicolae Ceaus și a informat, în principalul buletin de la ora 19:00, că „Toate urmele duc spre Președinție”. În știre se relatează că președinta Maia Sandu ar fi implicată direct în răpirea lui Ceaus, iar la final: „În general, Maia Sandu a trecut sub tăcere scandalul. Ea a organizat o conferință de presă, dar nu a scos niciun cuvânt despre probele privind implicarea sa în răpirea lui Ceaus”. Primul în Moldova a avut aceeași abordare, menționând că Maia Sandu fuge de întrebările jurnaliștilor legate de răpirea lui Ceaus. Televiziunea a inclus imagini video de la briefingul de prezentare a raportului de activitate. 

JurnalTV a difuzat, în buletinul de la ora 19:00, o știre cu titlul: „Maia Sandu, bilanț după 6 luni de mandat”. Redacția a informat neutru despre realizările enumerate de președintă, precum asigurarea țării cu vaccinuri sau declanșarea alegerilor anticipate. Redacția menționează că șefa statului „a pus pe masa Consiliului Suprem de Securitate cele mai răsunătoare dosare de corupție și a cerut acțiuni pentru stoparea schemelor”, menționând în același timp că, la finalul briefingului, președinta nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor. 

Vedeți mai jos o selecție de știri.
Sursă foto: Facebook.com/maia.sadu

„Nu a reușit prea multe și nu a putut face miracole”: Maia Sandu a prezentat raportul de activitate | VIDEO

După șase luni de mandat, președintele Maia Sandu a prezentat raportul de activitate. Deși recunoaște că nu a reușit prea multe în acest timp și nu a putut face miracole, susține că instituția prezidențială s-a axat pe patru domenii importante: pandemie, economie, imaginea țării în exterior și lupta împotriva corupției, fără însă a da prea multe exemple concrete. Maia Sandu susține că până acum, preocupările sale majore au fost pandemia, criza economică, scoaterea țării din izolare internațională și lupta împotriva corupției. Totuși, șeful statului recunoaște că în acest timp nu a reușit prea multe.
Tv6

Maia Sandu, bilanț după 6 luni de mandat

Șefa statului a spus că, în cele șase luni de mandat, a fost preocupată în special de pandemie, criza economică, scoaterea țării din izolare internațională și de lupta împotriva corupției. Printre reușitele sale, Maia Sandu a menționat asigurarea cu vaccin a cetățenilor și recepționarea unor ajutoare semnificative din partea mai multor parteneri, precum România, Germania și Cehia. MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Dacă la preluarea mandatului, țara nu avea nici măcar un plan național de imunizare aprobat și autoritățile nu făcuseră niciun efort de asigurare cu vaccin, astăzi avem acces la vaccin pentru toți.
JurnalTV

Toate urmele duc spre Președinție

Directorul SIS, Alexandr Esaulenco, cunoștea toate detaliile răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Imediat după ce ucraineanul a fost luat cu forța din centrul Chișinăului, Esaulenco a informat-o pe Maia Sandu despre operațiunea de răpire, dar a refuzat să dea această informație și Parlamentului, considerând că este ”inoportun”. Informația a fost oferită de vicepreședintele comisiei parlamentare de anchetă pe cazul răpirii lui Ceaus, Adrian Lebedinschi.
NTV