3.961 vizualizări

Cartea lui Bogdan Ţîrdea, în unele media: de la „merite incontestabile”, la „manipulare” și „conotații electorale”

Noua apariţie editorială a deputatului socialist Bogdan Ţîrdea a stârnit un val de critici în societatea civilă din Republica Moldova, după ce autorul cărţii a acuzat zeci de ONG-uri ce ar fi conduse de „baroni ai societății civile” că ar fi „capturat statul” şi ar fi monopolizat finanţarea externă. Atacurile la adresa societății civile și a mass-media independente au răsunat în cadrul evenimentului de lansare a cărţii, care a avut loc miercuri, 21 octombrie. Potrivit autorului, „primele patru capitole [din carte, n.r.] sunt o tentativă ştiinţifică de fundamentare a fenomenului de geneză a societăţii civile în Republica Moldova începând cu anii ˋ40”. Celelalte capitole includ informaţii de analiză în baza rapoartelor financiare publice ale organizaţiilor neguvernamentale, în cadrul evenimentului de lansare fiind prezentate mai multe clasamente ale ONG-urilor conform bugetelor gestionate. De cealaltă parte, mai mulţi ambasadori, reprezentanţi ai structurilor internaționale şi organizații neguvernamentale vizate l-au acuzat pe Țîrdea de „atacuri dure, nefondate și rău intenționate”, „intoxicarea opiniei publice”, „tehnici de manipulare”, „acțiune electorală în favoarea lui Igor Dodon”. Și Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic a venit cu o declarație publică în care își manifestă „îngrijorarea față de atacurile fără precedent la adresa organizațiilor non-guvernamentale, partenerilor de dezvoltare și democrației, lansate de către deputatul Bogdan Țîrdea”. 

Subiectul a fost pe larg mediatizat și comentat în această săptămână. Presa afiliată partidului socialiştilor (NTV.md, A-tv.md, Democracy.md, Primul.md) a publicat o serie de materiale în care au fost citate exclusiv declaraţiile deputatului Ţîrdea, fără opinia părţilor vizate. Doar A-tv.md a inclus, la finalul știrii, precizarea că site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol”. Trei portaluri din cele patru menţionate au evidenţiat în articolele publicate şi unele evenimente în care s-au implicat activ și concertat ONG-urile din rețeaua Soros pe teritoriul Republicii Moldova”, cum ar fi „operațiunea 7 aprilie 2009, participarea activă în agenda unor partide de dreapta, reforma în justiție, lupta contra predării religiei în școli, vociferate de autorul cărţii. În context, Democracy.md a titrat pe un ton tendenţios, strecurând mai multe note politice pentru a face legătură dintre finanţarea societăţii civile şi un anumit candidat electoral la prezidenţiale – „Milioane de euro și dolari ajung, anual, pe conturile mai multor ONG din Moldova, care o promovează pe Maia Sandu și PAS”, iar portalul Noi.md a relatat pe scurt opiniile prefaţatorului cărţii, politicianul Iurie Roşca – Politologul Bogdan Țîrdea și-a lansat cartea «Societatea civilă a Republicii Moldova: sponsori ai ONG-urilor, războaie culturale»”. 

O altă abordare a subiectului a avut Ziarul Naţional, publicând un articol în care afirmă că  socialistul Țîrdea a «PĂPAT» 2,1 milioane de lei în șase ani de deputăție, fără ca să scrie măcar un proiect de lege. Cu ce se «mândrește» acesta și ce a făcut în ultima perioadă pe banii cetățenilor R. Moldova”. 

Portalul Agora a relatat neutru şi echidistant, prezentând şi reacţiile unor ONG-uri vizate, şi opinia unui politolog: „Țîrdea și-a lansat o carte în care acuză zeci de ONG-uri de acțiuni «contra statului». Reacțiile unor organizații vizate: Astfel de atacuri sunt specifice regimurilor corupte. O relatare cu opiniile mai multor reprezentanți ai societății civile a publicat și Radio Europa Liberă: Importante ONG-uri față în față cu un tir de critici cu conotații electorale

Vedeţi mai jos selecţia de ştiri.

ȚÎRDEA: Din cele aproape 14 mii de ONG din țară în jur de 100 au monopolizat finanțarea externă și sunt cunoscute ca “rețeaua Soros”

Din cele aproape 14 mii de ONG-uri din țară se desprinde o rețea din care fac parte în jur de 100 de organizații neguvernamentale care au monopolizat finanțarea externă. Aceste organizații sunt cunoscute ca ”rețeaua Soros”, conduse de adevărați ”baroni ai societății civile” și care, indiferent de milioanele primite de la donatorii externi, nu au adus valoare adăugată societății moldovenești, democrației, libertății presei, economiei de piață. Concluzia a fost făcută de deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, care a lansat lucrarea ,”Societatea civilă a Republicii Moldova: Sponsori. ONG-crație. Războaie culturale”.
A-tv.md

Țîrdea și-a lansat o carte în care acuză zeci de ONG-uri de acțiuni „contra statului”. Reacțiile unor organizații vizate: Astfel de atacuri sunt specifice regimurilor corupte

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea și-a lansat azi o carte, intitulată „Societatea civilă a Republicii Moldova: sponsori ai ONG-urilor, războaie culturale”. Într-o conferință de presă și printr-o prezentare Power Point, Țîrdea a acuzat de o serie de rele fundația Soros, National Endowment for Democracy și European Endowment for Democracy. Mai mult, potrivit socialistului, cele trei fundații ar finanța zeci de site-uri, televiziuni și alte ONG-uri, iar asta ar însemna „consumare de sume exorbitante din exterior” sau „lucru contra intereselor statului”.
Agora

Socialistul Țîrdea a „PĂPAT” 2,1 milioane de lei în șase ani de deputăție, fără ca să scrie măcar un proiect de lege. Cu ce se „mândrește” acesta și ce a făcut în ultima perioadă pe banii cetățenilor R. Moldova

Socialistul Bogdat Țîrdea anunță cu mare fast că va lansa astăzi cartea „Societatea civilă în Republica Moldova: Sponsori. ONGcrație. Razboaie culturale”, în care ar demasca „caracatița” formată din 14 mii de organizații non-guvernamentale. Totuși, internauții îi aduc aminte acestuia că a fost trimis în Parlamentul R. Moldova nu pentru a scrie cărți, ci pentru a munci în folosul oamenilor.
Ziarul Naţional