Patru din cele 11 instituții media monitorizate în lunile aprilie și mai 2017 au dat dovadă de părtinire la scrierea știrilor, exprimându-și în text sprijinul față de un anumit partid, au exagerat faptele și au distorsionat mesajul surselor prin trunchierea declarațiilor. Acestea sunt câteva dintre concluziile celui de-al șaselea raport de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton” (1 aprilie 2017 – 1 iunie 2017), lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) joi, 22 iunie 2017.
Printre subiectele monitorizate de experta media Viorica Zaharia se numără condamnarea lui Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare, părăsirea majorității parlamentare de către deputatul liberal Lilian Carp, adoptarea în prima lectură a proiectelor de modificare a sistemului electoral, precum și Marșul solidarității „Fără frică!”.
Potrivit Vioricăi Zaharia, „posturile Publika TV și Prime au favorizat în știrile lor Partidul Democrat, recurgând la diverse tehnici de manipulare, precum prezentarea selectivă a faptelor, distorsionarea mesajului surselor, ajungându-se până la falsificarea declarațiilor acestora, și etichetarea. Postul Accent TV a făcut partizanat în favoarea Partidului Socialiștilor, fapt constatat în special în știrea referitoare la adoptarea proiectului de lege privind introducerea sistemului de vot mixt. De asemenea, a folosit exagerarea faptelor și distorsionarea mesajului surselor prin trunchierea declarațiilor. În același timp, Sputnik.md a folosit un limbaj discriminator și la adresa minorităților sexuale, impunând, în știri, o atitudine de condamnare a acestui grup social”.
CJI le recomandă instituțiilor media și jurnaliștilor să renunțe la practica selectării faptelor reflectate în știri în funcție de interesele proprietarilor și îi îndeamnă să informeze publicul echidistant, fără a proteja sau a promova imaginea unui partid ori lider politic. Membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului li se recomandă să urmărească programele de știri TV produse în R. Moldova și să se autosesizeze pentru a penaliza falsurile și alte acțiuni manipulatoare ale jurnaliștilor, care constituie încălcări ale Codului Audiovizualului. Pentru Consiliul pentru Prevenirea și Combaterea Discriminării și Asigurarea Egalității recomandarea e să monitorizeze modul în care presa reflectă evenimentele referitoare la grupurile sociale vulnerabile la discriminare, pentru a sancționa derapajele de la normele referitoare la interzicerea propagării stereotipurilor și a limbajului discriminator.
CJI va continua monitorizarea mass-mediei, iar consumatorii de presă sunt îndemnați să se informeze din mai multe surse, pentru a evita riscul de a primi o informație eronată și manipulatoare.
________________________
Acest raport a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).