Rusia: Pentru a evita cenzura Kremlinului, cetățenii ruși trec pe Telegram

0

De la începutul conflictului din Ucraina, Telegram este cea mai descărcată aplicație în Rusia. Potrivit datelor distribuite de Sensor Tower, citat de publicația americană The New York Times, cetățenii ruși folosesc aplicația pentru a ocoli cenzura impusă de Kremlin în presă, notează Mediafax.ro

Potrivit sursei, jurnalistul  Ilia Shepelin, de la  postul independent de televiziune rusesc  TV Rain (Дождь), care a fost afectat de cenzură de la Moscova, a declarat că „Telegramul este singurul loc din Rusia unde oamenii pot schimba liber opinii şi informaţii, chiar dacă Kremlinul a reuşit să se infiltreze pe unele canale”.

Aplicația Telegram a fost creată în 2013 de Pavel Durov, antreprenor originar din Rusia. Platforma permite discuții cu o singură persoană și încurajează schimbul de informații prin mesaje. Recent, aplicația a introdus o nouă opțiune care permite streamingul live.

În timp ce unii utilizatori îi remarcă avantajele, alții vorbesc despre eventuale riscuri privind securitatea datelor, mai ales că proprietarul aplicației este de origine rusă.

Pavel Durov a scris că are rădăcini inclusiv ucrainene și că războiul din Ucraina este un subiect pe care îl percepe la nivel personal. Antreprenorul le-a răspuns celor care cred că Telegram este mai puțin sigur pentru ucraineni, deoarece el a locuit în Rusia, că acum nouă ani, serviciile de securitate din Rusia (FSB) i-ar fi cerut datele personale ale utilizatorilor ucraineni ai VK – una din cele mai mari în Rusia și Ucraina la acel moment  – care au protestat împotriva președintelui rus. „Am refuzat să fac acest lucru, deoarece însemna trădarea utilizatorilor noștri din Ucraina. După acest caz, am fost dat afară din compania pe care am fondat-o și am fost nevoit să plec din Rusia”, a scris Durov pe propriul canal de Telegram, notează Media-azi.md.

Sursă foto: Mediafax.ro