Brazilia: Un proiect de lege împotriva falsurilor generează îngrijorări

0

Un proiect de lege brazilian menit să limiteze răspândirea dezinformării și a știrilor false a eșuat în camera inferioară a Congresului, unul dintre cele două organisme de vot reprezentative din guvernul Braziliei. Inițiativa legislativă, cunoscută  sub numele de proiectul „Fake News”, rămâne a fi pe pauză, iar instituțiile de presă și-au exprimat îngrijorarea în raport cu unele prevederi, notează Poynter.

Potrivit sursei, printre principalele revendicări ce au generat nemulțumiri în spațiul public se numără interzicerea mesajelor în masă, dacă există un scop politic la mijloc; obligarea oricărei companii străine să aibă un reprezentant legal în Brazilia; publicarea rapoartelor de către companiile de IT, pentru fiecare caz de eliminare de conținut și demonetizare; interzicerea încasării veniturilor realizate din conținutul de pe social media pentru politicieni; obligarea  companiei YouTube de a plăti toate instituțiile media pentru conținutul de pe platforma sa.

Organizațiile de verificare a faptelor, dar și alte instituții jurnalistice și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ambiguitatea limbajului folosit în cadrul proiectului.

Potrivit sursei, Bernardo Barbosa, redactor-șef adjunct al UOL Confere, semnatar  al International Fact-Checking Network, a indicat faptul că legea „nu definește în mod clar ce este un conținut jurnalistic sau ce este o companie jurnalistică. Știm deja că multe instituții care răspândesc dezinformări încearcă să pară o operațiune jurnalistică legitimă”, a mai spus acesta.

De aceeași opinie este și cofondatorul și directoruk executiv al Aos Fatos, Tai Nalon: „Este greu de evaluat ce este jurnalismul profesionist și cine ar trebui să poată primi astfel de subvenții din partea platformelor. Cred că fact-chekerii ar putea fi, de asemenea, vulnerabili la abuzuri judiciare, pentru că unii congresmeni ar putea fi supărați că publicăm ceva ce afirmă că ceea ce ei promovează este fals sau înșelător. Asta ne face vulnerabili”.

Și compania YouTube, vizată puternic de proiectul brazilian, și-a exprimat îngrijorarea. Proiectul de lege ar cauza probleme mari companiei: obligativitatea emiterii unui raport detaliat pentru fiecare cont care încalcă termenii de utilizare – ceea ce ar presupune o muncă titanică pentru un serviciu de dimensiunile YouTube.

Deocamdată, viitorul proiectului legislativ este incert, dat fiind faptul că nu s-a bucurat de susținere în guvernul brazilian.

Sursă foto: AP Photo Eraldo Peres