Studiu: Algoritmul TikTok și-ar direcționa utilizatorii către știri false despre războiul din Ucraina

0

Publicația britanică The Guardian scrie, cu trimitere la un studiu  realizat recent de NewsGuard, că utilizatorii TikTok care au urmărit pagina For You (Pentru tine) a aplicației au fost direcționați spre știri false despre războiul din Ucraina fără a fi avertizați despre acest fapt. 

NewsGuard, o companie care monitorizează fiabilitatea posturilor de știri de pe Internet, a efectuat câteva teste pentru a evalua modul în care aplicația de partajare video a TikTok a tratat informațiile despre războiul din Ucraina și a constatat că oricare utilizator nou, care nu a făcut altceva decât să parcurgă pagina „Pentru tine” a aplicației, a fost direcționat către un conținut fals sau înșelător în doar 40 de minute.

„Spre finalul experimentului de 45 de minute, fluxurile analiștilor erau aproape exclusiv populate cu conținut atât corect, cât și fals legat de războiul din Ucraina – fără a se face nicio distincție între dezinformare și sursele de încredere”, se menționează în investigația NewsGuard.

„Într-un moment în care narațiunile false despre conflictul dintre Rusia și Ucraina proliferează online, niciunul dintre videoclipurile furnizate analiștilor noștri de către algoritmul TikTok nu conținea informații despre fiabilitatea sursei, avertismente, verificări ale faptelor sau informații suplimentare care ar putea să le ofere utilizatorilor informații fiabile”, potrivit aceluiași articol.

Printre afirmațiile false arătate cercetătorilor se numără mitul conform căruia SUA ar avea laboratoare de arme biologice în Ucraina și acuzația că Putin a fost photoshopat pe imagini de la o conferință de presă pe care a susținut-o la începutul lunii martie. Videoclipurile au susținut, de asemenea, că imaginile false erau reale și că imaginile reale erau false: videoclipurile în care se pretinde că Fantoma de la Kiev doboară avioane rusești au fost preluate dintr-un joc video, în timp ce videoclipurile reale din timpul războiului au fost denunțate ca fiind false de către conturile prorusești.

Funcția de căutare a TikTok a amestecat în mod similar conținutul real și cel fals, oferind videoclipuri care conțineau afirmații false sau înșelătoare în primele 20 de rezultate pentru căutări de Ucraina, Rusia, Război, Kiev și Donbas, observă NewsGuard.

Un purtător de cuvânt al TikTok a susținut că experimentul NewsGuard ar oferi doar concluzii limitate despre modul în care funcționează aplicația în realitate, deoarece nu reușește să imite comportamentul standard de vizualizare. „Continuăm să răspundem la războiul din Ucraina cu resurse sporite de siguranță și securitate, în timp ce lucrăm pentru a elimina dezinformările dăunătoare și ajutăm la protejarea unei experiențe sigure pe TikTok”, au adăugat reprezentanții aplicației.

Tik-Tok a înregistrat o creștere esențială a conținutului despre război, videoclipurile etichetate cu #Ukraine primind peste 30 de miliarde de vizualizări până la sfârșitul săptămânii trecute. Un raport al New York Times a constatat că, proporțional, conținutul despre Ucraina de pe TikTok ar fi de peste două ori mai mare decât cel de pe platformele sociale.