STOP FALS! Publika și Hotnews.md au răstălmăcit declarația Ambasadorului SUA

0

Pe 21 decembrie 2015, înainte ca Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, să facă nominalizarea pentru funcţia de Prim-ministru, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, a postat pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice un mesaj în care se întreba, retoric, dacă în criza politică din Republica Moldova cineva se mai gândește la oamenii de rând. „O mulțime de evenimente s-au produs astăzi. Mă întreb dacă cineva se gândește la ceea ce-și dorește poporul moldovean? Democrația înseamnă să reprezinți cu adevărat voința şi dorinţa poporului. Într-o democrație, cetățenii sunt reprezentați cu adevărat; liderii trebuie să serv1ească țării lor și cetățenilor lor, nu invers. Să sperăm că spiritul sărbătorilor va prevala și în acțiunile liderilor”, scria James Pettit.

Mesajul a fost publicat la ora 15.49, iar anunţul oficial privind desemnarea candidaturii lui Ion Sturza la funcţia de Prim-ministru a fost  făcut de Preşedintele Timofti la ora 17.00. Ulterior, mai multe publicaţii au denaturat declarația Ambasadorului american, făcând legătură directă dintre întrebarea retorică a diplomatului și desemnarea lui Ion Sturza. Astfel, puțin după ora 18.00, pagina Hotnews.md a publicat articolul „Timofti l-a făcut pe Ambasadorul SUA să-și iasă din fire”, în care se afirmă: „Decizia lui Nicolae Timofti se pare că l-a făcut pe ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, să uite de diplomație. (…) Comentariul de pe Facebook pare să fie adresat șefului statului”. Interpretarea Hotnews.md a fost preluată de site-urile Infomoldova.net și Politics.md. La ora 21.53, Publika.md, site-ul oficial al postului de televiziune Publika TV, a postat știrea: „După decizia lui Timofti, Ambasadorul SUA se întreabă dacă cineva se mai gândește la popor”, în care la fel se afirmă că mesajul diplomatului american a apărut după desemnarea lui Ion Sturza în calitate de candidat la funcția de Prim-ministru. „Ambasadorul SUA la Chişinău James Pettit scrie pe Facebook că Nicolae Timofti nu s-ar gândi la problemele țării”, a titrat Publika.md. Această versiune a fost preluată de portalurile 24news.md, Onlinemoldova.md și Ziarelive.ro. Tot2odată, pe motoarele de căutare, titlul de la Publika apare și pe site-urile Termocom.md, Autostrada.md și Stirinonstop.md, care preiau știri la minut de pe site-ul Publika.md.

După ce mai mulţi telespectatori/cititori au atras atenția asupra faptului că jurnaliștii au interpretat eronat declarația Ambasadorului SUA, a doua zi, Publika.md a schimbat titlul și a exclus pasajul în care se preciza că declarația a venit după desemnarea lui Ion Sturza.

Într-un comentariu al Ambasadei SUA publicat la 22 decembrie 2015, se spune că Ambasadorului Pettit s-a referit la situația din Moldova în general și că nu este o reacție la nominalizarea lui Sturza. „Rugăm Publika TV să emită o corectare, în așa fel ca telespectatorii să nu fie induși în eroare de reportaje incorecte”, se spune în reacția misiunii diplomatice. La câteva ore, Publika a corectat din nou știrea cu declarația Ambasadorului, a exclus referințele la Preşedintele Timofti şi a venit cu o „precizare”: Din neatenţie, redactorul care a scris ştirea nu a ţinut cont de faptul că mesajul Ambasadorului a fost plasat cu aproximativ o oră până la semnarea decretului privind desemnarea premierului. (…) Redacţia Publika TV îşi exprimă regretul în legătură cu această confuzie şi speră că bunele relaţii cu Ambasada SUA la Chişinău vor fi păstrate şi chiar dezvoltate”. În declarația redacției, însă, nu au fost prezentat scuze și publicului care a fost indus în eroare. Mai mult, pe pagina de Facebook a postului de televiziune și în preluările amintite mai sus titlurile şi declaraţiile interpretate eronat nu au fost corectate.

Preşedinta Consiliului de Presă din Republica Moldova, Ludmila Andronic, spune că declaraţiile ambasadorilor nu pot fi interpretate: „Efectul acestei erori profesionale jurnalistice este mai grav decât încălcarea. Scuzele pot fi suficiente din punct de vedere legal, însă efectele distorsionării mesajului sunt mult mai mari şi aceste instituţii de presă datorează scuze nu doar Ambasadei, dar şi publicului”.

Valentina Basiul

__________________

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase – STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).