Spot video CJI: Presa transmite informații, nu zvonuri și falsuri!

0

O prezentatoare care relatează în direct o știre falsă; un om de afaceri etichetat ca „speculant” de presă; câteva zeci de protestatari care devin apoi mii — acestea sunt câteva mostre de manipulare care au constituit subiectul celui mai nou spot video realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Spotul video lansat miercuri, 4 octombrie, atenționează consumatorii de media privind tehnicile de manipulare la care recurg jurnaliștii pentru a denatura realitatea. Etichetarea, manipularea prin imagini sau omisiunea sunt câteva tehnici prin care oamenii pot fi păcăliți de către jurnaliști.

La final, autorii spotului îi sfătuiesc pe oameni să fie precauți și să nu se lase induși în eroare de informațiile neverificate, zvonuri și alte informații false difuzate în presă.

________________________________

Spotul video a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).