Serviciul federal de securitate al Rusiei a cerut interzicerea „imediată” a reţelelor Facebook şi Instagram

0

Serviciul federal de securitate al Rusiei a cerut, pe  21 martie, interzicerea „imediată” a reţelelor sociale americane Facebook şi Instagram, în prima zi a unui proces deschis pentru „extremism”. Deși au fost demult blocate, rețelele Instagram şi Facebook sunt în continuare accesibile în Federația Rusă prin utilizarea unei reţele virtuale private (VPN), notează Digi24.

Potrivit sursei, activităţile companiei Meta, care deține cele două platforme, „sunt îndreptate împotriva Rusiei şi a forţelor sale armate. Cerem interzicerea sa şi obligaţia de a aplica această măsură imediat”, a declarat la audiere un purtător de cuvânt al FSB, Igor Kovalevski.

Un alt procuror a cerut la rândul lui interzicerea Meta „din cauza unor semne evidente de activitate extremistă”.

Parchetul rus ceruse clasarea Meta ca organizaţie „extremistă” după decizia companiei de a permite mesajele violente contra armatei şi a liderilor ruşi, în legătură cu agresiunea militară a Moscovei în Ucraina.

De asemenea, site-urile a zeci de media ruse şi străine, printre care al BBC, au fost blocate.

Săptămâna trecută, serviciul rus de reglementare a telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, a acuzat gigantul american Google şi serviciul său video YouTube de activităţi „teroriste”, prima etapă spre o posibilă blocare a lor.

 Sursă foto: Profimedia Images