Reportaj de pe frontul informațional: cum erau recrutați la Sankt-Petersburg „luptători” pentru „Cyber Front Z”

0

Mai multe publicații (BBC.com, Бумага) și altele scriu astăzi despre o fabrică de troli, care ar activa la Sankt-Petersburg și ar avea scopul de a discredita Ucraina și a elogia „operațiunea militară”, desfășurată de Federația Rusă. Acestea fac trimitere la un reportaj apărut în ziarul online Фонтанка.ру.  

Jurnalista Ksenia Klochkova de la Фонтанка a găsit un anunț pe un canal de Telegram, care spunea despre recrutarea personalului pentru „Cyber Front Z” și a decis să se „angajeze” pentru a vedea din interior cum funcționează o astfel de fabrică de troli. În material se spune că spammerii sunt recrutați pentru un salariu de 45.000 de ruble pe lună (circa 7.800 de lei), cu un program 2/2. În fiecare zi, aceștia trebuie să posteze 200 de comentarii pe diferite platforme. Fiecare schimb are 100 de angajați.

La interviul de angajare, reporterei sub acoperire i s-a spus: „Lucrăm la demascarea falsurilor de pe agenda Ucrainei. Probabil că ați citit știrile și ați văzut că există o mulțime de dezinformări, inclusiv cu privire la victimele civile. Aceasta este mișcarea patriotică Z. Acest proiect este nou, dar mișcarea [patriotică] în sine există de mult timp”.

„După ce ne cunoaștem, toată lumea este adăugată la camera de chat YouTube 1 Shift Z”, scrie jurnalista. Printre sarcinile  care i-au revenit în prima zi de muncă au fost: să comenteze noul interviu al vloggerului rus Iurii Dudi cu istoricul Tamara Eidelman, un discurs al consilierului prezidențial ucrainean Oleksii Arestovich, un comunicat de presă al postului Nastoiașee Vremea (recunoscut în Rusia ca agent străin), un videoclip publicat de un blogger ucrainean cu echipament militar rusesc, un discurs al lui Biden și un videoclip al lui Ilia Varlamov. Ei trebuiau să lase pe YouTube comentarii patriotice și să se perceapă pe sine drept „luptători împotriva știrilor false”.

Într-un post-scriptum la materialul publicat de Фонтанка.ру, autoarea reportajului își previne cititorii că așa-zisele comentarii semnate de ea cu numele Steven Seleznyov și Melor Lovzansky, postate pe 18 martie pe Youtube, ar trebui considerate ca fiind nule.