Reflectarea subiectelor despre refugiați la mai multe posturi TV, monitorizată de CA. Nicio televiziune nu a fost sancționată

0

Consiliul Audiovizualului (CA) a examinat miercuri, 30 martie, rezultatele monitorizării  principalelor buletine de știri difuzate de mai multe posturi TV, în contextul reflectării subiectului refugiaților din Ucraina.

Monitorizarea a fost realizată la autosesizarea președintei CA, Liliana Vițu, despre care aceasta a anunțat în ședința precedentă a autorității, din 17 martie. Tot atunci, vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a făcut apel către furnizorii de servicii media audiovizuali ca în procesul de informare a publicului despre conflictul armat din Ucraina să respecte cu strictețe legislația audiovizuală și Codul deontologic al jurnalistului, să se abțină de la un limbaj inflamator, iar informațiile să fie diverse, corecte, actuale și cuprinzătoare.

De această dată, Departamentul de Monitorizare a CA a urmărit, în perioada 14- 20 martie, emisiunile informative difuzate de posturile Moldova 1, Moldova 2, Radio Moldova, NTV Moldova, Primul în Moldova,TVR Moldova, Prime TV, TV8, Publika TV, Canal 2, Canal 3, TV6, Jurnal TV și Pro TV Chișinău. Dintre acestea, doar două – Primul în Moldova și TV 6 –  au comis încălcări ale art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale, privind informarea corectă.

Potrivit raportului de monitorizare, Primul în Moldova nu a separat faptele de opinii în știrea „Valuri de refugiați în vămi”, difuzată în principalul buletin informativ din 14 martie. În contextul informației privind centrele funcționale destinate refugiaților, reporterul a făcut afirmații subiective: „Guvernul vine cu vești nu prea îmbucurătoare. Ministrul de Externe a anunțat pentru presa internațională că Republica Moldova este mai aproape de o criză umanitară privind cazarea refugiaților. Demnitarul solicită o intervenție mai mare a comunității internaționale pentru a susține refugiații din Moldova, deoarece locurile disponibile pentru migranți sunt tot mai puține”. Norma legală, prevăzută în articolul 13 din CSMA, obligă jurnaliștii să asigure distincția clară între fapte și opinii.

„În știri, vorbim despre fapte. Opiniile, în acest caz, vor fi prezente și prezentate clar, distinct de fapt, și nu vor aparține jurnalistului/jurnalistei/redacției, ci de exemplu, unui expert/unei experte rugat/rugate să se exprime”, menționează și Ghidul  explicativ privind asigurarea informării corecte, lansat recent de CA.

În cazul postului TV6, raportul de monitorizare constată încălcarea aceluiași articol 13 din cod, în partea ce prevede că informația trebuie prezentată corect, în mod imparțial și cu bună credință. Această normă nu a fost respectată în știrea „Partidul Șor vrea transparență în cheltuirea banilor alocați refugiaților”, difuzată la data de 14 martie. Materialul este axat pe solicitarea deputaților din Partidul Șor către Procuratură Generală privind modul de cheltuire a banilor pentru întreținerea refugiaților ucraineni. TV6 difuzează comunicatul PPȘ, care acuză guvernarea  de comiterea unor  „acțiuni prejudiciabile soldate cu cauzarea de prejudicii materiale în proporții deosebit de mari”. Monitorizarea a constatat însă lipsa de imparțialitate și bună credință din partea TV6, întrucât prim-ministra Natalia Gavrilița anunțase anterior că întreținerea refugiaților este acoperită de bugetul de stat, fonduri din donații, dar și bani din exterior.

Precizăm că ambele posturi au fost sancționate cu avertizare publică pentru încălcarea aceluiași articol în ședința din 2 martie.

În ședința din 30 martie nu au fost acordate sancțiuni. Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, care a venit cu această propunere, a invocat drept argument faptul că încălcările celor două posturi nu au vizat direct obiectul monitorizării și nu s-au referit la refugiații propriu-ziși, ci mai mult la criza refugiaților.