Proiectul de lege privind combaterea dezinformării a fost înregistrat în Parlament 

0

Noi atribuții pentru Serviciul de Informații și Securitate privind descoperirea, prevenirea și contracararea amenințărilor la adresa securității informaționale și alte măsuri privind combaterea dezinformării se regăsesc într-un nou proiect de lege, înregistrat de opt deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate pe 5 aprilie.

Autorii propun să completeze atribuțiile Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu una care presupune „elaborarea și implementarea, în limita competențelor sale, a unui sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care, conform Concepției securității informaționale a Republicii Moldova, reprezintă amenințări la adresa securității informaționale”.

De asemenea sunt propuse noi noțiuni, cum ar fi spațiul informațional mediatic, spațiul informațional public, informație falsă, informație ce afectează securitatea spațiului informațional public, dezinformare. Bunăoară, dezinformare „semnifică procesul de răspândire intenționată, cu rea-credință, a informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public”.

„În prezent, în contextul evoluțiilor geopolitice, precum și a situației pandemice generate de infecția de coronavirus, amploarea acestui fenomen se simte cu desăvârșire, fiind răspândite în continuare știri care induc în eroare publicul în mod intenționat și au un impact semnificativ asupra percepției oamenilor. Astfel, având în vedere amploarea fenomenului de răspândire a dezinformării și/sau a informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public, intervenția la nivel legislativ pentru a asigura o contracarare promptă a acestui fenomen este mai mult decât necesară”, se arată în nota informativă a proiectului.

Autorii inițiativei sunt președintele Parlamentului, Igor Grosu, președinta comisiei parlamentare pentru mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei și deputații Marcela Adam, Oazu Nantoi, Victor Spînu, Angela Munteanu-Pojoga, Virgiliu Pîslariuc și Lilian Carp. Documentul urmează să fie examinat pe 6 aprilie, la ședința comisiei parlamentare de profil.