Proiect de lege privind combaterea știrilor false. Ce sancțiuni se propun pentru răspândirea dezinformării

0

Proiectul de lege privind contracararea răspândirii informațiilor false, înregistrat recent în Parlament, prevede și o serie de sancțiuni penale și contravenționale pentru neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale sau a hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare, precum și pentru răspândirea dezinformării sau a falsurilor ce afectează securitatea informațională a țării. În unele cazuri, sancțiunile prevăd amenzi de până la 75.000 de lei sau privare de libertate pe un termen de la trei la șapte ani.

Codul contravențional se propune a fi completat cu sancțiuni pentru răspândirea dezinformării sau a informațiilor ce afectează securitatea informațională a Republicii Moldova. Astfel, persoanele fizice riscă să fie amendate cu sume între 20.000 – 22.500 de lei. Cu amendă de la 40.000 de lei la 60.000 de lei ar putea fi sancționate persoanele juridice pentru aceleași încălcări, cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la șase luni. 

În cazul încălcărilor repetate pentru acestă contravenție, făcute în ultimele 12 luni sau săvârșite de un grup de persoane, se prevăd amenzi de până la 27.500 de lei cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore pentru persoană fizică. O persoană cu funcție de răspundere riscă să fie sancționată în asemenea cazuri cu 30.000 – 45.000 de lei. Pentru persoanele juridice sunt propuse amenzi de la 60.000 de lei până 75.000 de lei cu privarea, în toate cazurile, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni la un an. 

Autorii inițiativei au prevăzut sancțiuni inclusiv pentru împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării libere a dreptului electoral sau împiedicarea activității organelor electorale săvârșită prin răspândirea dezinformării sau a informațiilor false ce vizează procesul electoral în spațiul informațional public, exceptând spațiul audiovizual.

Pentru neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, dacă acest fapt a provocat decesul uneia sau mai multor persoane, îmbolnăvirea în masă a oamenilor, daune în proporții deosebit de mari statului, sunt prevăzute amenzi sau închisoare de până la cinci ani, dacă aceste acțiuni au fost săvârșite în perioada stării de urgență, asediu sau război, și până la trei ani în condiții obișnuite. Sunt prevăzute pedepse similare și pe alocuri mai mari pentru neexecutarea hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare, pedepse maxime de la trei până la șapte ani în condiții obișnuite și până la cinci ani în perioada stărilor de urgență, asediu sau război.