Instigarea la ură pe criteriul apartenenței politice, pedepsită cu închisoare de până la 3 ani în România

0

Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a votat luni,14 martie, un proiect de lege care, între altele, incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică, informează presa din România. După adoptarea în Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz, proiectul urmează să fie prezentat președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Parlamentarii USR (Uniunea Salvați România) contestă documentul și declară că vor sesiza Curtea Constituțională, întrucât, susțin ei, este încălcat „nu doar dreptul la liberă exprimare, dar și principiul constituțional al calității, clarității și preciziei legi”. În context, portalul G4media.ro prezintă declarația deputatului USR, Mihai Badea. „Proiectul de lege avea ca scop inițial punerea în acord a Codului penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex etc. Dar un amendament introdus de Laura Vicol (PSD), șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, incriminează și delictul de opinie pe motiv de apartenență politică și prevede pedeapsa cu închisoarea până la trei ani”, susține deputatul USR, care este și membru în Comisia Juridică.

„Ce înțelegeți prin instigare la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane pe criteriul opiniei sau apartenenței politice? Codul penal nu conține nicio definiție a acestei noțiuni, care rămâne la aprecierea instanței. Nesocotiți nu doar dreptul la liberă exprimare, dar și principiul constituțional al calității, clarității și preciziei legii. Practic, orice critică mai substanțială pe care un cetățean obișnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoare de la 6 luni, la 3 ani”, menționează în declarația sa deputatul Mihai Badea.

Precizăm că USR (Uniunea Salvați România) are 55 de deputați și este al treilea  grup din Parlamentul României, după PSD și PNL.