EU vs Disinfo: Falsuri ce vizează Ucraina, folosite de Rusia ca arme de dezinformare în masă

0

Principalele dezinformări lansate în spațiul public local și internațional de către mass-media pro-Kremlin, în perioada 3-10 martie, sunt falsurile cu privire la presupusa planificare a unor atacuri nucleare și la utilizarea armelor biologice de către Ucraina, menționează EU vs Disinfo, precizând că asemenea dezinformări au fost preluate pe larg și de către presa de stat chineză.

Site-ul citează mai multe informații apărute în acest sens în presa oficială din Federația Rusă, fiind promovate ulterior pe canale diplomatice sau prin intermediul unor agenții de presă rusești ce difuzează în străinătate. Agenția TASS, de exemplu, a scris  că „regimul de la Kiev a fost extrem de aproape de a crea un dispozitiv exploziv nuclear pe baza plutoniului obținut pe ascuns din combustibilul nuclear uzat depozitat pe teritoriul țării. Specialiștii ucraineni ar fi putut realiza un astfel de dispozitiv în câteva luni”, a declarat TASS, susținută și de RIA și RT Russian.

Mai mult decât atât, RIA a ridicat miza adăugând că SUA au transferat plutoniu în Ucraina (RT DE). Publicațiile pro-Kremlin au continuat să afirme că Ucraina ar fi distrus parțial și ar fi mutat documente legate de dezvoltarea de arme nucleare (Ria, Diario Octubre). RT Russian și VZ au venit cu ideea că ciocnirile de la centrala nucleară din Zaporojie ar fi fost cauzate de faptul că acolo se aflau depozitate documente relevante.

„În fanteziile nucleare pro-Kremlin, presupusul program de arme nucleare nu este suficient: trebuie să existe și o narațiune despre utilizarea efectivă a armelor nucleare”, susține Euvsdisinfo.eu. În acest scop,  Lenta, Gazeta, Tsargrad, Regnum și Sputnik, scriu, amplificat de Ambasada Rusiei în Spania, că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), împreună cu „militanții” din batalionul Azov, pregătesc o provocare cu o posibilă contaminare radioactivă în regiunea Harkov. „Ca să nu rămână în urmă cu o simplă contaminare, Pravda sugera că NATO folosește Ucraina ca pe un cal troian pentru un atac nuclear împotriva Rusiei”, scrie site-ul.

Pe lângă atacurile nucleare aflate în pregătire, presa oficială din Rusia a scris că în Ucraina se dezvoltă și arme biologice. Difuzând mai multe documente presupus „oficiale” ale unor angajați ai unor presupuse laboratoare biologice ucrainene, ecosistemul de propagandă al Kremlinului (RT Russian, RT DE, Tvzezda, RIA, RIA pe Telegram) a încercat să sugereze că în Ucraina se dezvoltă componente ale armelor biologice în imediata apropiere a teritoriului rusesc (RIA, Pravda). Povestea a fost amplificată de conturile diplomatice de pe Twitter (Ambasada Rusiei în Spania, Ambasada Rusiei în Macedonia de Nord). Iar publicații pro-Kremlin, precum Pravda, Veterans Today, Anti-Spiegel și Journal Neo au promovat un mesaj potrivit căruia Rusia a publicat documente ce dovedesc că SUA au pregătit nu doar un atac nuclear asupra Rusiei, ci și un atac cu arme biologice în Donbas.

Potrivit Euvsdisinfo.eu, în afara domeniului armelor de distrugere în masă, Misiunea Rusiei la ONU de la Geneva continuă să fie epicentrul campaniei de dezinformare #DonbassTragedy, promovând conținut pe mai multe platforme de socializare.  Acest conținut, adesea respingător și violent, a fost amplificat în continuare de peste 60 de conturi diplomatice rusești pe Twitter, Facebook, Instagram și Telegram, se menționează în trecerea în revistă a site-ului.