Directorul SIS: Se atestă o creștere exponențială a promovării știrilor false în contextul conflictului din Ucraina

0

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) înregistrează o „creștere exponențială” a știrilor false în contextul conflictului militar din Ucraina, potrivit directorului instituției, Alexandr Esaulenco. Declarația a fost făcută pe 18 martie, în cadrul primului briefing de presă a lui Esaulenco.

„În procesul de monitorizare a spațiului mediatic online, SIS atestă o creștere exponențială a promovării știrilor false la subiectul escaladării conflictului din Ucraina, dar și mesaje de ură orchestrate la adresa refugiaților. Materialele difuzate aduc la cunoștința publicului anumite fapte denaturate, complet sau parțial orientate la justificare și propaganda războiului, precum și la ațâțarea vrajbei și conflictelor interetnice, inclusiv pe teritoriul țării”, a declarat Alexandr Esaulenco.

Reprezentanții SIS au mai constatat că se evidențiază știrile „care sunt preluate de la agențiile de presă străine, în special cele care prezintă poziții favorabile agresiunii militare, fără includerea de viziuni alternative sau verificare din mai multe surse a informațiilor relatate, cele cu materiale senzaționale, foto, video, cu semne de manipulare ce pot provoca panică  publică, tensiuni ori conflicte sociale”.

Alexandr Esaulenco a adăugat că serviciul a observat și citarea opiniilor radicale ale unor persoane prezentate drept experți de securitate și apărare, însă care nu ar deține calificări suficiente. El nu a precizat însă la cine se referă.

Directorul SIS a mai spus că instituția, împreună cu organele de drept, investighează o serie de cazuri „privind proliferarea în public a informațiilor tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina”.

De asemenea, SIS a atenționat despre utilizarea simbolurilor ce pot provoca situații de conflict. „Atenționăm că SIS va interveni prompt, în cooperare cu organele de ocrotire a normelor de drept, în prevenirea și contracararea oricăror activități de propagandă și incitare la ură, inclusiv prin sancționare în strictă conformitate cu legea a persoanelor implicate în astfel de ilegalități”, a subliniat Alexandru Esaulenco.

Jurnaliștii au încercat să-i adreseze și întrebări, însă directorul SIS a plecat fără să răspundă.

Până în prezent, SIS a solicitat blocarea a 11 site-uri web „care incitau la ură și război în condițiile stării de urgență”. Printre ele se numără platformele gestionate de politicianul Iurie Roșca și site-ul Sputnik.md.