Raport CJI: Unele instituții media din Republica Moldova combină tehnicile de manipulare pentru a favoriza partidele politice

0

Estomparea este o nouă tehnică de manipulare folosită de unele posturi TV din Republica Moldova, pentru a crea confuzie și distrage atenția de la evenimente cu adevărat importante. De asemenea, unele instituțiile media au început să combine tehnicile de manipulare pentru a consolida imaginea partidelor politice pe care le favorizează. Acestea sunt câteva dintre constatările raportului „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton (1 iulie – 30 septembrie 2018)”, lansat miercuri, 10 octombrie, de Centrul pentru Jurnalism Independent. 

Potrivit autorului raportului, Victor Gotișan, în perioada iulie – septembrie 2018 s-a atestat intensificarea difuzării de către unele instituţii media a informaţiei confuze, incomplete sau false, iar politizarea excesivă a subiectelor a continuat.  Printre posturile TV care au recurs de cele mai dese ori la tehnici de manipulare se numară Publika TV şi Canal 2, care  au favorizat PDM și pe reprezentanții acestui partid, precum și Accent TV, NTV Moldova și într-o anumită măsură Sputnik.md, care au favorizat PSRM. Și Jurnal TV a admis periodic asemenea derapaje, prin care a favorizat PPDA.

Raportul arată că unele instituții media au încercat să combine în baza preferinţelor politice două tehnici de manipulare: a salvatorului naţional în cazul actorilor politici pe care îi susţin și a duşmanului intern sau extern în cazul oponenţilor politici. Din perspectiva conținutului media, cel mai politizat subiect în perioada monitorizată a fost cel despre protestele din centrul capitalei în data de 26 august.

La capitolul respectării eticii și normelor profesionale, în raport se constată că o mare parte din instituțiile mass-media monitorizate au recurs la amestecul faptelor cu opiniile, generalizarea şi neasigurarea dreptului la replică.

Totodată, o serie de instituții media monitorizate (TV8, Pro TV Chişinău, Unimedia.info) s-au evidențiat în mare parte prin reflectarea corectă, neutră și echidistantă a subiectelor de actualitate socio-politică.

CJI va continua monitorizarea celor 12 instituții media din R. Moldova, selectate în baza criteriilor de audiență, limbă, arie de acoperire și tipul de proprietate. CJI recomandă Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze în cazul posturilor TV al căror conținut este semnalat ca sursă de informații manipulatoare sau eronate.

____________________

Raportul de monitorizare este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și implementat de Internews. Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.