Raport CJI: Numărul de abateri de la Codul deontologic al jurnalistului este în creștere

0

Toate cele 12 instituții media monitorizate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în primele trei luni ale anului 2019 au admis cel puțin o încălcare a normelor deontologice și/sau au folosit cel puțin o tehnică de manipulare în reflectarea a cinci subiecte monitorizate. Aceasta este una dintre constatările raportului „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton (1 ianuarie – 31 martie 2019)”, lansat marți, 16 aprilie, de CJI.

Raportul mai arată că, pe parcursul celor trei luni de monitorizare, s-a atestat o majorare a numărului de încălcări deontologice, fapt cauzat, în mare parte, de campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Principala abatere deontologică admisă de toate cele 12 media a fost amestecul faptelor cu opiniile. Pe locul doi este neacordarea dreptului la replică pentru cei vizați și/sau acuzați în știri. Printre tehnicile manipulare utilizate de mai multe instituții media se numără omisiunea și prezentarea selectivă a faptelor, tehnica Dușmanului intern versus tehnica Salvatorului național, estomparea, transferul de imagine negativă, manipularea sunetului și imaginilor.

CJI recomandă Consiliului Audiovizualului să se autosesizeze în cazul posturilor TV, al căror conținut este semnalat ca fiind o sursă de informații eronate sau manipulatoare, iar editorilor posturilor TV li se recomandă să supravegheze conținutul editorial, pentru că acesta să corespundă  misiunii presei de a informa publicul. În același timp, reporterii sunt îndemnați să relateze de pe teren toate faptele relevante în mod echidistant și cu verificarea informațiilor.

În primele trei luni ale anului 2019 au fost monitorizate nouă televiziuni – TV Moldova 1, Prime TV, Canal 3, Accent TV, NTV Moldova, Televiziunea Centrală (Orhei), Jurnal TV, TV8, PRO TV Chișinău – și trei portaluri de știri: Sputnik.md, Kp.md, Unimedia.info. CJI va continua monitorizarea instituțiilor media autohtone, selectate în baza criteriilor de audiență, limbă, arie de acoperire și tip de proprietate.

Raportul de monitorizare este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews in Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea Uk aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.