Mai multe analize realizate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an constată prezența la unele posturi TV din Republica Moldova a unor mesaje cu caracter propagandistic pronunțat în favoarea Federației Ruse. Monitorizările au loc în contextul în care autoritățile de la Chișinău au anulat în decembrie 2020 așa-numita lege antipropagandă. CJI atenționează că, „transmise cu regularitate, întărite și repetate, aceste mesaje pot cu siguranță să manipuleze opinia publicului din Republica Moldova și îi pot influența comportamentul și atitudinile, inclusiv în alegeri sau în perceperea conducerii țării noastre etc., într-o direcție favorabilă Federației Ruse”.
Bunăoară, CJI a avut în vizor, în perioada 1-10 noiembrie 2021, emisiunile informative, politice, analitice și/sau militare retransmise din Federația Rusă de către posturile Primul în Moldova/Первый канал, NTV Moldova/HTB și RTR Moldova/Россия – РТР. În urma cercetării, experții au constatat că elementele propagandistice pe care le conțin comportă riscuri majore pentru manipularea opiniei publice din Republica Moldova și/sau pentru influențarea opiniilor și comportamentelor. În urma consumului acestor produse, concluzionează studiul de caz apărut pe portalul Medicritica, cetățenii Republicii Moldova pot fi influențați să gândească, să exprime opinii sau să acționeze în defavoarea statului. „Prin urmare, aceste conținuturi atentează la securitatea informațională a Republicii Moldova și constituie un risc real pentru aceasta”, avertizează autorii studiului de caz.
În analiza „Războiul de la NTV și retorica militaristă exportată în Moldova”, publicată pe același site în luna decemprie 2021, cititorul este atenționat asupra derapajelor de ordin propagandistic admise în principalul buletin de știri al zilei de la NTV. Buletinul «Сегодня» este pregătit și difuzat de redacția din Moscova a NTV în fiecare zi de lucru în direct la ora 19.00 în Rusia, și retransmis, tot live, în Republica Moldova, de NTV Moldova, la 18.00, ora Chișinăului.
„Dacă privim doar știrile NTV, devenim, urmare a ceea ce ni se livrează și, deopotrivă, a ceea ce ni se ascunde, parte într-un război pe care jurnaliștii de aici îl duc cu dușmanii externi”, constată autoarea analizei. Ea observă, de asemenea, că în multe cazuri retorica reporterilor este mai agresivă chiar și decât cea a politicienilor ruși. Riscul pentru publicul din Moldova e că o asemenea manieră de prezentare a realității intoxică opinia publică. „Este o mostră de fals jurnalism, ceea ce nu contribuie deloc la dezvoltarea societății și indivizilor, ci la amplificarea confuziilor și la manipularea oamenilor”, remarcă autoarea.
Concluzii similare sunt formulate și în analiza „Dezinformare, limbaj trivial, sexist și cu conotații obscene într-o emisiune de la postul Primul în Moldova”, publicată pe 27 ianuarie de Mediacritica, după o monitorizare, timp de trei zile, a talk-show-ului „Время Покажет” (din rusă, „Timpul va arăta”) de la televiziunea Pervâi Kanal din Federația Rusă, retransmis de postul Primul în Moldova. Potrivit cercetării, în cele trei ediții sunt prezente elemente de instigare la ură, discriminare, limbaj trivial, obscen și încălcări ale deontologiei jurnalistice. În opinia autoarei, Codul serviciilor media audiovizuale este grav încălcat, iar Consiliul Audiovizualului ar trebui să monitorizeze urgent această emisiune și să aplice sancțiuni.
Într-un alt material – „Despre protestele din Kazahstan la RTR, între realitate și dezinformare”, portalul CJI face o sinteză a evenimentelor săptămânii 3-9 ianuarie, reflectate în buletinul de știri al zilei „Vesti”, în special protestele din Kazahstan. Concluzia autorilor este că postul de la Moscova prezintă lucrurile exclusiv de pe poziția oficială, titrând: „Lecțiile kazahe: de ce statul a ratat planificarea subterană a atacurilor teroriste de către celulele militanților aflate în hibernare. Ce s-ar fi întâmplat cu Kazahstanul și cu turiștii ruși dacă nu ar fi fost trupele de menținere a păcii” (în orig., Уроки казахского: почему государство проспало подпольную подготовку терактов спящих ячеек боевиков. Что было бы с Казахстаном и российскими туристами, если бы не миротворцы). În emisiune, retransmisă și de RTR Moldova, protestatarii sunt etichetați drept „bande de militanți”, „provocatori”, „teroriști”, care „cu o cruzime bestială au distrus orașe din toată țara”.
Analiza „Criza din Ucraina, văzută prin lentilele NTV și RTR”, care a apărut pe 22 februarie, cu două zile înainte ca Federația Rusă să atace Ucraina, examinează mesajele propagandistice la două posturi de televiziune – NTV și RTR. E vorba de emisiunea „Итоги недели с Ирадой Зейналовой” (din rusă, „Totalurile săptămânii cu Iraida Zeinalova”), retransmisă de NTV Moldova, și „Вести недели с Дмитрием Киселевым” („Știrile săptămânii cu Dmitri Kiseleov”), retransmisă de RTR Moldova. Autorul analizei observă cel puțin trei tehnici de manipulare în cadrul acestor emisiuni de sinteză: tehnica „imaginii dușmanului”, capcana imaginilor video și amestecul dintre fapte și opinii.
CJI va monitoriza în continuare știrile și emisiunile retransmise din Rusia de mai multe posturi din Republica Moldova.
Sursa foto: NTV/Youtube