Analiză. Dezinformare, limbaj trivial, sexist și cu conotații obscene într-o emisiune de la postul Primul în Moldova

0

O scurtă monitorizare, timp de trei zile, a talk-show-ului „Время Покажет” (din rusă, „Timpul va arăta”) de la televiziunea Pervâi Kanal din Federația Rusă, retransmis la noi de postul Primul în Moldova, arată că această emisiune încalcă grav Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova. În cele trei ediții sunt prezente elemente de instigare la ură, discriminare, limbaj trivial, obscen și încălcări ale deontologiei jurnalistice. Vom explica în continuare de ce Consiliul Audiovizualului ar trebui să monitorizeze urgent această emisiune și să aplice sancțiuni.

Dezinformare: „Kievul va otrăvi râurile din Donețk și Lugansk”

În emisiunea „Время Покажет” din 27 decembrie 2021, retransmisă în Republica Moldova în timpul zilei, timp de 15 minute a fost discutat subiectul unui posibil atac chimic al Ucrainei asupra regiunii Donbas. „Kievul se pregătește să aplice arma chimică împotriva Donbasului în cel mai scurt timp”, a spus moderatoarea.

Ea a continuat cu o informație factologică: „Acum câteva zile, despre provocările pe care le pregătesc Statele Unite pe teritoriul Ucrainei a anunțat ministrul Apărării, Serghei Șoigu, iar în ajun conducătorul Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a anunțat că substanțele otrăvitoare au fost aduse pe Aeroportul Borispol încă în octombrie și că au fost ambalate astfel încât pot fi împrăștiate cu ajutorul dronelor”.

Moderatoarea și-a încheiat intervenția așa: „Unde anume să așteptăm ploi otrăvite sau uragan nu se știe, dar deja se fac auzite presupuneri că autoritățile din Ucraina vor merge pe urmele naziștilor care intenționau să infecteze, prin intermediul apei potabile, cu holeră și ciumă toată populația din Stalingrad. Deci iată, puterea de la Kiev ar putea după același principiu să otrăvească râurile din Republica Populară Donețk (DNR) și  Republica Populară Lugansk (LNR)”.

Imediat, comoderatorul l-a introdus în discuție, prin legătură video, pe Leonid Rink, academician, doctor în științe chimice, care a spus: „Mi-au transmis reporterii din Donețk că substanța poate fi neurotoxina botulism, asta este îngrozitor”.

În continuare, având la bază doar aceste presupuneri și nicio informație factologică concretă, doi dintre invitații în studio și moderatorii, într-o atmosferă de ceartă, au insistat pe tonuri ridicate că Ucraina pregătește un asemenea atac, asemănător atacurilor aplicate de naziști, iar ceilalți doi invitați, un jurnalist american și o jurnalistă din Ucraina, care încercau să spună că așa ceva este o absurditate, erau întrerupți practic de fiecare dată, impunându-se convingerea generală – Ucraina poate comite un atac chimic asupra celor două regiuni separatiste.

Amintesc: dezinformarea este răspândirea intenționată a unor informații false sau ce manipulează, care induc publicul în eroare, urmărindu-se un anumit scop. Acest fragment de emisiune reprezintă o dezinformare. Iată de ce:

  1. Principala afirmație rostită de moderatoare, precum că „Kievul se pregătește să aplice arma chimică împotriva Donbasului în cel mai scurt timp”, nu a fost susținută de niciun document, de nicio informație factologică sau argument. Toate afirmațiile au fost bazate pe presupuneri și nu pe date verificate. Nu s-a anunțat clar ce substanță anume ar fi fost adusă în Ucraina și de ce se anunță că ea va fi folosită împotriva populației din Donbas și pentru otrăvirea râurilor.
  2. Până la momentul difuzării emisiunii – 27 decembrie – SUA și Ucraina dezmințiseră oficial afirmația ministrului Șoigu că în Ucraina ar fi fost aduse substanțe chimice cu scop de război. O făcuseră, la 22 decembrie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului și Centrul de Informații Operative al Armatei Ucrainene. Cu toate acestea, în emisiune nu au fost menționate intenționat aceste două dezmințiri oficiale.
  3. Chiar dacă, mimând pluralismul, în platou au fost prezente și două persoane care exprimau opinii contrare, vocea lor nu a fost, practic, auzită, întrucât moderatorii și ceilalți invitați i-au întrerupt de fiecare dată și au insistat, pe tonuri ridicate, că Ucraina poate pregăti un astfel de atac.

Cu ce s-a ales, în consecință, telespectatorul? A aflat că autoritățile din Ucraina sunt atât de inumane, încât pun la cale uciderea populației pașnice prin otrăvirea râurilor din Donețk și Lugansk, asemuindu-se, astfel, cu naziștii. O altă confirmare că în emisiune s-a făcut o dezinformare este faptul că a trecut deja o lună, iar atacul chimic pe care Ucraina l-ar fi planificat „în cel mai scurt timp” nu a avut loc.

Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, care este o anexă a Codului serviciilor media audiovizuale, obligă furnizorii de servicii media audiovizuale să difuzeze programe informativ-analitice și de dezbateri care respectă o serie de principii, inclusiv:

  • rigoare și acuratețe în redactarea și prezentarea informației (p. 49, lit. a);
  • în enunțarea unor ipoteze sau a unor relații de cauzalitate privind producerea unor eventuale catastrofe, să se solicite și punctul de vedere al autorității publice competente (p. 49. lit. f);
  • în cazul prezentării informațiilor care implică securitatea publică și siguranța vieții persoanelor, furnizorul de servicii media va coordona difuzarea publică a informației respective cu autoritățile de resort în vederea neadmiterii producerii unor riscuri eminente la adresa acestora. Prezentarea poziției exprimată de autoritățile publice abilitate este obligatorie (p. 70).

Un alt punct din Regulament, nr. 182, prevede: „Furnizorii de servicii media audiovizuale, la achiziționarea programelor audiovizuale și difuzarea programelor achiziționate, se vor asigura că acestea corespund cerințelor privind protejarea spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale naționale”. Securitatea informaţională este definită în Codul audiovizualului ca „stare de protecţie a resurselor informaţionale, a persoanei, a societăţii şi a statului, inclusiv prezenţa unui ansamblu de măsuri pentru asigurarea protecţiei persoanei, a societăţii şi a statului de eventuale tentative de dezinformare şi/sau de informare manipulatorie din exterior şi pentru neadmiterea agresiunii mediatice îndreptate împotriva Republicii Moldova”. Se încadrează sau nu episodul despre „atacul chimic” al Kievului în prevederile legale descrise mai sus? Categoric da.

Limbaj trivial, cu conotații sexiste și obscene

În aceeași emisiune, moderatorii au comentat prestația unei jurnaliste BBC la conferința de presă a lui Vladimir Putin, care l-a întrebat pe președintele Rusiei dacă poate oferi vreo garanție că Rusia nu va ataca Ucraina sau vreun alt stat suveran. După difuzarea secvenței cu răspunsul lui Vladimir Putin, moderatoarea a spus: „Răspunsul lui Vladimir Putin nu a satisfăcut-o pe jurnalista britanică Diana Magni, așa că ea a decis să se autosatisfacă, să satisfacă toți britanicii și, în același timp, întreg Occidentul”. Cei din studio stau însă liniștiți și nu fac niciun semn că i-ar deranja o astfel de aluzie obscenă.

A doua zi, pe 28 decembrie, Primul în Moldova a pus pe post o nouă emisiune „Время покажет”, în care a fost reluat limbajul trivial. De această dată, moderatorii au povestit despre Cristina Tișcun, consiliera unui secretar de stat în Ministerul Educației al Ucrainei, care a avut o ținută considerată neprotocolară la o vizită oficială la Lvov: „Decolteul adânc, lipsa lenjeriei și rujul roșu i-a scos din minți pe toți utilizatorii Internetului. Ce emoții aveau bărbații care se aflau alături de ea putem doar să ne imaginăm”, s-a anunțat în materialul de prezentare a subiectului.

Apoi reporterii au citat câteva din comentariile care ar fi fost plasate pe Internet la adresa funcționarei: „O astfel de ajutoare mi-ar prinde bine în gospodărie”; „Ori scoate-ți crucea de la gât, ori îmbracă-ți chiloții”; „Oferă servicii de escortă?”; „Ajutoarea adjunctului ministrului Educației e bună, nici vorbă. Vă închipuiți cum îi invidiază acum medicii ucraineni pe învățători?”.

Moderatorul: „Cristina, în faptul că v-ați acoperit… nurii ucrainești cu blană de sobol rusească este un simbolism: cu ce altceva să vă încălziți?”.

Între timp, pe ecranele mari din studio este afișat titlul: „Revolta muierilor în Ucraina” (orig., „Бабий бунт на Украине”).  Acest titlu a fost reluat și în a doua parte a emisiunii, când s-a discutat subiectul includerii femeilor din Ucraina în evidențele militare. Dincolo de mesajele dezinformatoare vehiculate, pe post au fost puse două secvențe video preluate de pe rețelele sociale, în care două femei din Ucraina își arătau revolta, folosind limbaj licențios, față de o eventuală înrolare.

În concluzie, modul în care au fost prezentate și comentate de către moderatori subiectele ce implică femei a inclus exprimări sexiste („Ce emoții aveau bărbații care se aflau alături de ea putem doar să ne imaginăm”), limbaj licențios și trivial („Revolta muierilor”), exprimări cu conotații obscene („Așa că ea a decis să se autosatisfacă, să satisfacă toți britanicii și, în același timp, întreg Occidentul”).

Regulamentul privind conținuturile audiovizuale prevede:

  • Moderatorii programelor audiovizuale au obligația să nu utilizeze și să nu permită participanților să utilizeze un limbaj licențios sau să instige la violență (p. 23);
  • În programele audiovizuale sunt interzise: a) limbajul instigator la ură și limbajul sexist (p. 51);
  • Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00-23.00 programe care prezintă: a) violență fizică, psihică sau limbaj licențios, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate; b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen (p. 151);

Pe 29 decembrie, în ultima ediție din 2021 a emisiunii „Время Покажет”, subiectele dominante au au vizat din nou Ucraina și SUA. Moderatorii au utilizat tonuri ridicate, instigând și participanții la o tonalitate agresivă și de atac. Nu ne oprim la mesajele tendențioase și lipsite de echilibru, promovate pe tot parcursul emisiunii. Menționăm doar câteva etichete, exprimări stereotipice și limbaj trivial și vulgar folosite de moderatori:

  • „Clovnul Zelenski”, „Somnorosul Joe” (despre Joe Biden);
  • „Ce îl împiedică pe Zelenski să se manifeste ca un adevărat bărbat, să spună: «Eu sunt bărbat, sunt președinte, eu am promis, eu voi face». Să vină și să discute. Deoarece el a spus de multe ori că este gata să se întâlnească cu Vladimir Putin și, ca un adevărat bărbat, care poate răspunde nu doar pentru familia sa, dar pentru casa sa Ucraina, să vină și să discute”;
  • „Noi știm cum Gordon și-a schimbat retorica față de Zelenski, mai înainte ei prieteneau practic pasional” (orig., Раньше они дружили практически в засос).

Concluzia după vizionarea a doar trei emisiuni „Время покажет” este că, dincolo de încălcările Codului audiovizualului, acest produs mediatic:

  • Prezintă drept jurnalism și dezbatere publică ceea ce de fapt este manipulare și dezinformare agresivă;
  • Prezintă drept fapte lucruri care în realitate sunt presupuneri și speculații răspândite cu rea-credință, de multe ori creând panică și instigând la ură;
  • Promovează ura și disprețul față de state și persoane concrete;
  • Promovează stereotipuri și utilizarea limbajului trivial și obscen;
  • Încalcă Codul serviciilor media audiovizuale;
  • Nu contribuie la informarea și dezvoltarea telespectatorului, ci la degradarea lui prin faptul că îi oferă drept normă de comportament disputa agresivă și haotică, de stradă, lipsită de respect între participanți, în loc de dialog constructiv, civilizat și bazat pe argumente.

Viorica Zaharia

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Combaterea propagandei și a manipulării prin instrumente de educație media”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în perioada noiembrie 2021 –noiembrie 2022, cu sprijinul organizației Black Sea Trust, un proiect al Fondului German Marshall al Statelor Unite. Opiniile exprimate în acest material nu le reprezintă neapărat pe cele ale Black Sea Trust sau ale partenerilor săi.