(Video explainer) Manipularea pe înțelesul tuturor: lipsa sursei pe imaginile video preluate

0

Imaginile, ca și textul sau o piesă muzicală, pot fi folosite de către alți oameni decât cei care le-au creat doar dacă au permisiune și dacă numele autorilor sunt menționate în timpul difuzării. În caz contrar, jurnalistul sau instituția pot fi acuzați de furt intelectual. În cel mai nou video explainer lansat miercuri, 30 septembrie, de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cercetătoarea media Aneta Gonța explică de ce trebuie indicată sursa pe imaginile video preluate.

Utilizarea imaginilor identice de către mai multe posturi TV, filmate de o singură echipă, nu este o noutate, iar colaborarea dintre redacțiile media nu este interzisă. Totuși, există o condiție – ca sursa primară să fie indicată pe imaginile difuzate.

„Dacă Moldova 1 sau oricare altă televiziune a preluat secvențe video filmate de Inspectoratul General de Poliție, Parlament sau de o altă redacție, pentru că nu a reușit să-și trimită propria echipă de filmare la un eveniment, atunci pe imaginile difuzate trebuie să apară numele Inspectoratului, al Parlamentului sau al televiziunii de la care au fost preluate imaginile”, notează Aneta Gonța, pornind de la concluziile ultimului raport de monitorizare al postului public de televiziune, lansat de CJI la mijlocul lunii septembrie.

Potrivit cercetătoarei, indicarea autorului este cu atât mai importantă cu cât utilizarea imaginilor foto sau video fără surse a devenit un fenomen pe larg răspândit în contextul multitudinii de știri false sau portaluri obscure. Jurnaliștii profesioniști vor evita întotdeauna asemenea practici.

Din video mai aflați ce se întâmplă în cazul în care originea materialelor nu este clară și ce prevede legislația Republicii Moldova privind respectarea drepturilor de autor.

Vedeți mai jos video explainerul:

__________________

Realizarea acestui video a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și poporului britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK Aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea autorilor și nu reflectă în mod necesar viziunea UK Aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.