Studiu: Știrile false pot fi un „vaccin” eficient contra manipulării și a falsurilor

0

Un studiu desfășurat pe un eșantion de 15 mii de participanți arată că un simplu joc online funcționează ca un vaccin” împotriva știrilor false. Constatarea le aparține unui grup de cercetători de la Universitatea din Cambridge care, în februarie 2018,  au contribuit la lansarea jocului Bad News” care, prin oferirea unei doze slabe” de dezinformare, sporește de fapt scepticismul pentru știrile false.

Jocul online „Bad News” îi plasează pe jucători în postura de producători de propagandă și se pare că tocmai această expunere sporește „rezistența psihologică a acestora” la manipulare. Studiul, care a fost publicat pe 25 iunie 2019 în revista Palgrave Communications, arată că fiabilitatea percepută a știrilor false înainte  de jocul „Bad News” a scăzut cu o medie de 21% după finalizarea acestuia.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că participanții care inițial s-au înregistrat ca fiind cei mai sensibili la titlurile de știri false au beneficiat cel mai mult de experiența în cauză. Am constatat că doar cincisprezece minute de joc au un efect moderat, dar cu impact semnificativ, atunci când este replicat la scară mare”, a subliniat dr. Sander van der Linden, director al Laboratorului Cambridge de luare a deciziilor sociale.

În joc există „insigne” ce reflectă, fiecare, câte o strategie în realizarea știrilor false: impersonalizarea, consipirația, polarizarea, discreditarea surselor, trolling-ul emotional și conținutul provocator. Întrebările din timpul jocului, care măsoară efectele Bad News, au fost desfășurate pentru patru dintre „insignele” de știri false. Pentru tactica impersonalizării, de exemplu, adesea observată la mimarea încrederii unor personalități pe social media, jocul a redus fiabilitatea percepută a titlurilor false și tweeturi cu 24% după terminarea jocului.

„Bad News” a redus fiabilitatea percepută a titlurilor polarizate în mod deliberat cu aproximativ zece la sută și „discreditarea” (atac la o sursă legitimă cu acuzații tendențioase) – cu 19%. Fiabilitatea percepută la răspândirea unor știri false care dau vina pe grupări secrete și conspirative a fost redusă cu 20%.

Versiunea jocului adaptat pentru Republica Moldova poate fi accesată aici.