STUDIU // Majoritatea moldovenilor spun că s-ar adresa la Poliție pentru a raporta o știre falsă

0

Aproape un sfert din cetățenii Republicii Moldova spun că știu despre faptul că știrile false pot fi raportate. Întrebați însă la ce instituție s-ar adresa în acest scop, majoritatea au invocat Poliția. Concluziile aparțin unui sondaj național privind percepția populației despre mass-media și aptitudinile mediatice, publicat la finele anului trecut.

Potrivit cercetării, 24% dintre respondenți afirmă că știu despre posibilitatea de a raporta sau a scrie o plângere atunci când dau peste o știre falsă, în timp ce aproape jumătate (48%) dintre cei chestionați spun că nu cunosc despre astfel de opțiuni.  

Pe de altă parte, întrebați la ce autoritate s-ar adresa ca să raporteze o știre falsă, aproape 40% dintre cei care afirmau că știu despre un astfel de instrument declară că ar merge în acest scop la Poliție. Consiliul Audiovizualului și Consiliul de presă, instituțiile indicate în primul rând în astfel de cazuri, se clasează pe locurile doi (cu 26%) și trei (cu 22%), Acestea sunt urmate de judecătorii, sursa media care a publicat sau difuzat știrea și ONG-urile de media. 

Studiul a inclus și o cercetare calitativă, fiind organizate patru focus-grupuri în diferite regiuni ale țării. Întrebați cum reacționează atunci când văd o știre falsă, vorbitorii au spus că cel mai des apelează la instituția media, expediază mesaje pe adresa electronică a sursei, iar dacă e vorba de rețelele sociale, atunci raportează știrea. Pe de altă parte, toți participanții au căzut de acord că instituțiile statului nu ajută la filtrarea și stoparea informației false”, argumentând inclusiv că Guvernul neagă acest fapt pentru propriile sale interese”.   

Unii dintre interlocutorii prezenți la discuții au afirmat că cel mai greu să depisteze știrile false le-ar fi bătrânilor, care ar avea acces la prea puține surse de informare. Alții s-au arătat convinși că dificultatea în identificarea falsurilor ține de fluxul prea mare de informație. Printre soluțiile pe care le-au enumerat cei prezenți pentru contracararea fenomenului se numără instruirea tinerei generații sau disciplinarea celor responsabili de răspândirea falsurilor prin intermediul instanțelor de judecată. 

Studiul privind percepția cetățenilor despre mass-media și abilitățile lor media a fost realizat de compania Magenta Consulting, în cadrul unui parteneriat între proiectul „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și de Ambasada Marii Britanii la Chișinău și implementat de Internews în Moldova, și proiectul „Comunicare strategică și sprijin pentru mass media în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de CommWithUs, Thomson Media și Centrul pentru Jurnalism Independent. Studiul a inclus focus grupuri în patru localități din Republica Moldova și un sondaj la care au participat 1.364 de persoane. Marja de eroare a sondajul constituie +/- 3,5%.