Studiu de caz. Editorial lipsit de echilibru, defavorizarea unuia dintre candidații electorali

0

KП в Молдове, 6 octombrie 2016, pag. 2

Gen: Editorial

Titlu: „Любовь к Румынии у Михая Гимпу только за деньги!

În numărul din 6 octombrie 2016 al ziarului „KП в Молдове” a apărut, pe pagina a doua, un editorial în care este criticat un singur candidat electoral – Mihai Ghimpu. Autorul analizează unul dintre enunțurile electorale ale liderului Partidului Liberal, plasat pe panourile de publicitate stradală„«Голосуй. за унирю, против бедности! вещает Михай Гимпу с баннера. – Средняя пенсия в Румынии составляет 4666 леев!»”.

Autorul ironizează pe seama modului în care Ghimpu își face campanie electorală și susține că după această logică, liberalul ar putea opta pentru unirea cu Elveția, unde pensia lunară ajunge la 2800 de franci elvețieni.

De asemenea, jurnalistul numește infantil și naiv faptul că politicianul mizează pe ajutorul altui stat și ia în derâdere „dragostea” acestuia pentru România:„Михай Гимпу предлагает любить Румынию истово, но только за деньги! Либерал играет на мечте наших граждан о достойной жизни и такой же старости”.

Editorialul în care opinia jurnalistului este expusă,de altfel, fără atacuri la persoană sau ofense, ar fi conform cu normele de echilibru și neutralitate în perioada electorală, dacă autorul ar fi analizat și mesajele altor candidați-tematic (de exemplu, referitor la pensii, protecție socială) sau la general. În formula în care a apărut în ziar, editorialistul a supus criticii un singur candidat, trecând cu vederea mesajele altor concurenți.

Viorica Zaharia, expertă media

_____________

Studiul de caz a fost realizat în cadrul proiectului ”Monitorizarea mass-media în campania electorală 2016”. Proiectul este implementat de Asociația Presei Independente (API) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy (SUA) şi al Consiliul Europei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.