Serviciul de Informații și Securitate a lansat o campanie de raportare a știrilor false cu privire la situația pandemică și la măsurile de protecție și prevenire a Covid-19. Instituția a elaborat un formular prin care cetățenii sunt îndemnați să raporteze cazuri de fake news și să-și expună opinia cu privire la conținutul media pe care îl consideră a fi fals.
Consumatorii de media sunt rugați să ofere link la știrea pe care o consideră a fi falsă, să însereze alineatul dubios și să bifeze dacă dorește să primească o notificare cu privire la rezultatul cererii examinate. Cererile urmează a fi verificate de către responsabilii instituției.
În primăvara anului trecut, la începutul pandemiei de coronavirus, Serviciul de Informații și Securitate a dispus blocarea a peste 50 de portaluri care distribuiau informații false.
Odată cu instituirea unei noi stări de urgență, în perioada 1 aprilie – 30 mai 2021, Comisia pentru Situații Excepționale a desemnat din nou SIS drept instituție responsabilă de monitorizarea site-urilor care vor distribui știri false despre Covid-19. Astfel, la începutul lunii, autoritatea a dispus blocarea a două portaluri, iar despre alte două a anunțat joi, 15 aprilie.
„În conformitate cu Dispoziția nr.1 din 01.04.2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Serviciul de Informații și Securitate solicită blocarea site-urilor todayactual.site și bn-news-romania-365.xyz, identificate ca surse cu conținut online care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”, se arată în comunicatul instituției.
Despre alte opțiuni de raportare a știrilor false aflați în ultima ediție a Podcastilui cuMINTE: „Ce faci când dai de o știre falsă? Cui o raportezi?” realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Sursă foto: Sis.md