Reporteri fără Frontiere: Pe fonul pandemiei de Covid-19 s-a intensificat criza de încredere în mass-media

0

Următorii zece ani vor fi, fără îndoială, un deceniu decisiv pentru libertatea presei, pandemia de Covid-19 amplificând mai multe crize care amenință dreptul la informații relatate liber, independent și echidistant, relevă clasamentul cu privire la libertatea presei în lume pentru anul 2020, făcut public marți, 21 aprilie, de organizația Reporteri fără frontiere.

Clasamentul din acest an, care a evaluat situația presei din 180 de țări, sugerează că următorii zece ani vor fi esențiali pentru libertatea presei în contextul a cinci crize convergente care afectează viitorul jurnalismului: o criză geopolitică (din cauza agresivității regimurilor autoritare), o criză tehnologică (din cauza lipsei de garanții democratice), o criză democratică (din cauza polarizării și a politicilor represive), o criză de încredere (din cauza suspiciunii și a discursului de ură din mass-media) și o criză economică (sărăcirea jurnalismului de calitate).

La capitolul crizei de încredere, Reporteri fără Frontiere arată că multe țări limitează libertatea presei susținând că, de fapt, ar combate astfel răspândirea știrilor false, așa-numitele fake news”. Exemple în acest sens ar fi Singapore și Benin.

În state ca Rusia, India, Filipine și Vietnam, dezinformarea s-ar face chiar de către guvernanți, care angajează armate întregi de așa-numiți trolli ale căror postări în rețelele sociale influențează opinia publică și încearcă să discrediteze vocile critice independente, relatează Deutsche Welle în baza studiului RSF.

Pe de altă parte, în țări ca SUA și Brazilia, președinți aleși democratic răspândesc ură și ostilitate, iar neîncrederea în mass-media tradiționale, stimulată de populiști, a dus la acte de violență comise împotriva oamenilor de presă în mai multe state. Nici în țări ca Spania, Italia și Grecia naționaliștii și extremiștii de dreapta nu au renunțat anul trecut la amenințări directe la adresa mass-media.

Situația s-a înrăutățit și din cauza problemelor financiare ale instituțiilor de presă, multe dintre ele dependente de publicitate, coroborate cu creșterea costurilor de producție. Problema duce la redacții tot mai mici și sporirea concentrației mediatice, tot mai multe instituții fiind controlate de tot mai puține persoane. Țări în care s-ar constata acest fenomen ar fi România, SUA, Argentina, Bulgaria, Slovenia sau Slovacia, se notează în Index.

La elaborarea Indicelui libertății presei 2020 al RSF au fost luate în considerare formulare completate de jurnaliști, date statistice și atacuri consemnate împotriva angajaților din media.

Sursa foto: captură Rsf.org