Redacțiile de știri sau 90 de secunde pentru o știre

0

Știați că, pentru 90 de secunde de informație ce apar în buletinele de știri de la TV, muncesc peste zece oameni? Vorbim de reporteri, operatori, editori  sau producători care fac parte din redacția de știri. Lista este mare, iar fiecare dintre ei are propria contribuție în realizarea unei știri. Totuși, cum funcționează o redacție de știri din televiziune? Cum ajunge o știre la tine în casă.

Dina Crudu-Perciun, directoare știri „Realitatea TV”:  „În calitatea mea de director de știri, coordonez toată redacția știrilor „Realitatea TV”. În fiecare seară avem o ședință de sumar, în care discutăm toate subiectele pe care le avem a doua zi. Abordările, ce lucruri ar trebui să schimbăm, ce lucruri ar trebui să luăm noi pentru o știre sau alta. Ideile vin de la reporteri. Este obligația lor să vină cu propunerile pentru a doua zi”.

La „Realitatea TV”, ziua începe cu redacția mai mult goală și asta pentru că majoritatea reporterilor sunt pe teren, cum spun jurnaliștii, adică filmează știrile.

Alina Jălauc, reporteră: „Reporterul este cel care identifică subiectul. Este cel care identifică persoanele care urmează să apară în reportaj. Este cel care decide care este noutate. Uneori la un eveniment sunt multe noutăți, tu trebuie să selectezi esențialul. Este un talent să găsești știrea într-un eveniment”.

„Pentru început trebuie să știi despre ce vrei să faci. Poți să te inspiri de pe agendă, dar nu de foarte multe ori. De exemplu, la noi este o regulă: nu agenda”.

Odată ce subiectul a fost discutat în redacție, reporterul urmează să facă materialul exact cum a fost stabilit. Dacă apar modificări, reporterul trebuie să comunice acest lucru producătorului sau editorului. Iar după ce a filmat totul pentru știre, acesta revine în redacție și scrie textul. În televiziune știrile trebuie scrise rapid, deoarece, până a apărea pe ecranele televizoarelor, acestea urmează să treacă din mâna reporterului în mâinile altor colegi, din departamentele tehnice.

Dina Crudu-Perciun, directoare știri „Realitatea TV”: „Începe totul de la ideea reporterului, care este discutată în ședință cu implicarea mea. A doua zi merge cu cameramanul și șoferul în teren. După care scrie știrea reporterul, editorul se uită pe ea. O dă la editorii video, este vocea care citește această știre, băieții editează, producătorul o verifică, după care este dată în emisie, iar în regie după câte vedeți acum sunt multe scaune goale, dar de obicei sunt pline când este emisia. Inclusiv prezentatorul care este ultimul care o dă omului”.

Specialiștii spun că redacțiile de știri sunt asemenea unor beculețe în serie: dacă se arde unul, atunci lumina va lipsi total. Astfel, pentru a face o știre de calitate, este nevoie ca fiecare participant la realizarea știrii să se implice pe măsura necesităților.

Dina Crudu-Perciun, directoare știri „Realitatea TV”: „N-aș numi un om foarte important, pentru că dacă doar unul, un element nu își face treabă se duce de râpă totul. Și de asta este important ca să fie toată echipa strânsă și să conlucrez foarte bine”.

Munca unei întregi redacții de știri o vedem timp de câteva zeci de minute la televizor. Redacțiile de știri diferă de la o instituție la alta: în timp ce unele lucrează cu zece reporteri, altele au sute de angajați, cum este cazul postului TV Euronews. În prezent, în această instituție media paneuropeană muncesc peste 370 de jurnaliști, care sunt împărțiți în alte zece sub-redacții, în funcție de limba de emisie.

___________________

flagAcest video a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile  din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.