(Video explainer) Manipularea pe înțelesul tuturor: Lipsa dreptului la replică, utilizată tot mai des de mai multe instituții media

0

Un nou video explainer lansat miercuri, 20 mai, de Centrul pentru Jurnalism Independent, abordează lipsa dreptului la replică în știrile conflictuale, o abatere admisă de mai multe instituții de presă monitorizate de CJI în primele patru luni ale acestui an. 

„Oferirea dreptului la replică înseamnă să întrebi părerea tuturor celor despre care se vorbește în știre atunci când faptele implică un conflict. De exemplu, un consilier acuză primarul unei localități de faptul că în loc să repare un sector din drumul din sat, acesta a cheltuit banii statului  pentru o călătorie la munte. Orice redacție care decide să informeze despre acest subiect, pentru că este unul de interes public, trebuie să se asigure că are și părerea consilierului care acuză, dar și pe cea a primarului acuzat”, explică în video cercetătoarea media Aneta Gonța.

În raportul Centrului pentru Jurnalism Independent, care a avut în vizor 12 posturi TV și portaluri de știri în perioada ianuarie-aprilie 2020, lipsa dreptului la replică se află în topul abaterilor deontologice admise de jurnaliști. Exemplele în care dreptul la replică lipsește se referă, în toate cazurile, la politicieni care învinuiesc alți politicieni de incompetență, guvernare proastă a țării, trădări politice sub presiune și șantaj, organizare de proteste antiguvernamentale și altele.

Potrivit Anetei Gonța, jurnaliștii „uită” uneori să prezinte tot ce au de spus fie pentru că își doresc să fie primii în difuzarea unei informații, fie cu scopul să creeze o imagine bună unei părți și/sau să știrbească din imaginea alteia, fie din neatenție. Dar publicul larg trebuie să înțeleagă că procedând astfel, instituția media încalcă normele deontologice. Prin urmare, o astfel de știre trebuie privită cu neîncredere.

Raportul de monitorizare lansat de CJI la începutul lunii mai a avut în vizor 12 instituții media din Republica Moldova, fiind analizate știri ce au informat despre cinci evenimente de interes public major din perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2020. Potrivit rezultatelor, majoritatea redacțiilor au admis abateri de la prevederile deontologice și au utilizat anumite procedee de manipulare. Totodată, mai mult de jumătate dintre instituțiile media monitorizate au politizat subiectele prin prezentarea acestora din perspectiva preferințelor politice.

___________________

Realizarea acestui video a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și poporului britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK Aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea autorilor și nu reflectă în mod necesar viziunea UK Aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.