Raport: Republica Moldova, vulnerabilă în fața teoriilor conspiraționiste privind pandemia de Covid-19

0

Instalarea antenelor 5G, nanociparea populației prin testare și, ulterior, prin crearea unui vaccin, sau existența unui complot la nivel global, condus de Bill Gates, ce ar avea drept scop decimarea populației. Acestea sunt principalele teorii și campanii de intoxicare informațională care circulă în Republica Moldova de la declanșarea pandemiei de Covid-19, se notează într-un raport al Centrului Român de Politici Europene, lansat în luna iulie.

Potrivit documentului, „un număr semnificativ de portaluri media obscure sau cu specific religios din Republica Moldova, precum și politicieni marginali, mișcări conspiraționiste deja existente la Chișinău sau figuri religioase au preluat și diseminat teorii ale conspirației care neagă gravitatea pandemiei de Covid-19”.

În această perioadă, țara noastră a fost expusă la două narative principale, susțin autorii cercetării: promovarea extinsă a teoriilor conspirației și folosirea crizei sanitare de către Rusia și, secundar, de către China,ca să-și promoveze agendele proprii și să submineze solidaritatea europeană.

„Moldova nu are anticorpi pentru combaterea propagandei rusești, fiind una din țările cele mai expuse și vulnerabile în fața războiului informațional al Kremlinului. (…) Campaniile susținute de Kremlin au încercat nu doar să promoveze o Rusie care poate controla situația pandemică în țară, dar și să proiecteze imaginea de «super eroi» care ajută o Uniune Europeană aflată în impas. Imaginile cu camioanele rusești în Italia au fost larg răspândite și la Chișinău, fiind deseori însoțite și de promovarea ideii că Uniunea Europeană este în pericol de colaps din cauza lipsei de solidaritate între țările membre, iar suportul oferit unor țări terțe, precum Moldova, nu va veni”, se subliniază în  raport.

De cealaltă parte, China a folosit un narativ similar, cu largul concurs al mass-mediei rusești de la Chișinău, dar și al președintelui Igor Dodon. „Beijingul s-a promovat intens ca principalul sprijin al Uniunii Europene și al Republicii Moldova într-o încercare de îmbunătățire a propriei imagini. În realitate însă, suportul oferit atât de Rusia, cât și de China, a fost substanțial inferior celui oferit de Uniunea Europeană sau România, însă acesta a venit la pachet cu o întreagă campanie mediatică de promovare a celor două state”, se specifică în raport.

Experții remarcă faptul că „propaganda rusă folosește mesaje similare atât la Chișinău, cât și la București”, dar notează că dezinformarea rămâne mult mai puțin percutantă peste Prut, în lipsa unor multiplicatori locali relevanți. În același timp, pentru guvern și autoritățile competente din Republica Moldova, combaterea propagandei și a știrilor false „nu a fost și nici nu este o prioritate”.

Raportul integral îl puteți accesa aici.

Sursa foto: crpe.ro