Proiect de lege privind combaterea știrilor false. Proprietarii site-urilor ar putea fi obligați să-și divulge identitatea pe paginile web pe care le dețin 

0

Proprietarii paginilor web ar putea fi obligați să publice mai multe date de identificare precum numele, prenumele și informații de contact, iar în caz de refuz aceștia riscă să fie blocați. Propunerile se regăsesc în proiectul de lege privind combaterea dezinformării, înregistrat recent în Parlament de un grup de deputați ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate. 

În cazul în care proiectul va fi aprobat în varianta inițială, persoanele fizice și juridice care dețin pagini web ar putea fi obligate să plaseze la un loc vizibil informații de contact ce ar permite identificare proprietarilor. În cazul persoanelor fizice este vorba de nume, prenume, date de contract (telefonul fix și/sau telefonul mobil și adresa electronică) și adresa de corespondență. Persoanele juridice ar putea fi obligate să publice denumirea juridică, data înregistrării și numărul de identificare, sediul (adresa poștală, telefon, fax, adresa electronică), numele și prenumele administratorului, datele de contact.

În cazul în care aceste informații vor lipsi, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației va fi obligată să blocheze accesul către pagina web pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia de blocare a accesului către site poate să intervină după ce Agenția nu va putea identifica proprietarul paginii web, atât în baza unei sesizări, cât și la autosesizare.

De asemenea, deputații propun ca decizia de blocare să fie afișată public, în locul conținutului paginii web. Totodată, proiectul prevede și căi de contestare în instanța de judecată, însă contestarea deciziei nu suspendă și executarea acesteia de către furnizorii de rețea și servicii de comunicații electronice.

Pentru furnizorii de servicii de Internet este prevăzută obligația de a bloca accesul public la pagina web până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de anulare a deciziei de blocare sau până la recepționarea, din partea Agenției, a dovezii remedierii de către deținătorii paginilor web.

Proiectul urmează să fie dezbătut în prima lectură, în Parlament, pe 7 aprilie.