O extensie denumită „Mentor”, lansată recent de un grup de jurnaliști și dezvoltatori web, îi ajută pe consumatorii de media să identifice cele mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova. Proiectul a fost desemnat câștigător în cadrul Hackatonului media „Puterea a cincea”, ediția 2018, desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Cum funcționează extensia „Mentor”? Atunci când accesăm un site de știri aplicația atenționează cititorii dacă portalul a fost menționat în cadrul campaniei „Stop Fals”, care contribuie la demascarea informațiilor false.
Totodată, consumatorii de știri pot afla când a fost lansat site-ul și dacă există un portal cu o denumire similară, ceea ce i-ar putea ajuta să înțeleagă dacă este o platformă-clonă sau dacă a fost clonat. Tot cu ajutorul acestei extensii, poate fi raportat un site care ar fi publicat știri manipulatorii.
„Extensia a fost concepută cu ajutorul a două baze de date, una a site-urilor de știri din Republica Moldova și a acelorași site-uri analizate prin prisma menționării în materialele realizate de jurnaliștii campaniei „Stop Fals”. În momentul accesării unui site, extensia în baza adresei url îți prezintă informațiile disponibile despre el”, explică Constantin Bargan, dezvoltator web.
„Ne-am propus să facem din „Mentor” un partener al navigării online. Neobservat, dar mereu la îndemână. Este la un click distanță, nu este pretențios și nu-ți cere atenția, dar atunci când o știre sună prea bine sau prea revoltător pentru a fi adevărată, extensia îți dă primele indicii dacă trebuie să te îngrijorezi sau nu”, susține Felicia Crețu, una dintre autoarele proiectului.
__________________________
Extensia „Mentor” a fost creată cu suportul unui grant oferit în cadrul proiectului MEDIA-M, implementat de Internews în Moldova în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).