Live-ul din televiziune

0

Live-ul este o consecință a dezvoltării tehnologiilor informaționale, dar și a jurnalismului. Datează de pe la mijlocul anilor 1970 când, datorită camerelor video care au devenit din ce în ce mai performante, audiovizualul a căpătat un caracter de actualitate imediată. Astfel, telespectatorii pot să se informeze dintr-o sursă directă, aflată la fața locului și să vadă ce se întâmplă în timp real.

Vasile Munteanu, jurnalist TVR Moldova, realizează live-uri din anul 2009. Acum, live-urile au devenit un element indispensabil pentru orice buletin de știri, afirmă reporterul.

„Prin intermediul live-ului, telespectatorul este adus în centrul evenimentului de la care se face relatarea propriu zisă, dar ingredientele unui live reușit sunt foarte simple: în primul rând, jurnalistul trebuie să încerce să povesteascăceea ce se întâmplă la fața locului și nicidecum să nu învețe pe de rost o informație sau alta. În al doilea rând, orice jurnalist, pentru a reuși un live pe măsură, trebuie să aibă un vocabular bogat și, în al treilea rând, reporterul trebuie să fie sigur pe sine. Țin minte și acum primul meu live, de la Comisia Electorală Centrală, în cadrul  scrutinului parlamentar din 5 aprilie 2009. Țin minte foarte bine cum îmi tremurau picioarele, era o ceață în fața ochilor. Orice reporter trebuie să fie pregătit pentru situații imprevizibile, în timp ce asigură un live dintr-un loc sau altul”, afirmă Vasile Munteanu.

Transmisiunile live comportă în sine imprevizibilul, iar reporterii nu o dată se pomenesc în situații periculoase. Totodată, în direct nu poate fi șters sau corectat un anumit gest sau cuvânt, motiv din care erorile nu mai pot fi eliminate.

„În momentul acesta, ești obligat să aduci informația telespectatorilor în timp util pentru a-l informa, ca omul să știe ce se întâmplă acum și nu mâine. Vasile Munteanu, TVR Moldova, pentru Mediacritica.md. Acum, Speranța, ai legătura”.

„Vasile, mulțumesc. Pentru mine, live-ul este momentul în care poți să te conectezi cel mai bine cu cei de acasă. Este momentul în care le spui direct lor ce se întâmplă în acest moment acolo unde ești tu, în caz ideal ești în mijlocul evenimentelor. Să le spui cum este atmosfera, ce se întâmplă în aceste moment, ce se aude, ce sevede. Sunt lucruri pe care cei de acasă nu pot să le vadă, iar tu poți să le povestești lor ce se întâmplă cu adevărat unde ești tu”, spune Speranța State.

„Eu cred că cel care face live-uri trebuie să aibă lecturi. Asta te ajută să ai un vocabular pe care îl folosești la momentul potrivit. Pe mine asta întotdeauna m-a ajutat. Îmi place să cred că, datorită lecturilor din studenție, am întotdeauna cuvintele la mine și nu mi-e frică niciodată să ies în live, nu contează dacă m-am pregătit sau nu m-am pregătit. Sigur că eu cred că totul se învață. Eu mi-aduc aminte primul meu live, a fost la aeroport și aveam părul desprins și era un vânt acolo… Nu știam ce să fac”.

„Live-urile dinamizează buletinele de știri. Noi la PRO TV ne străduim să avem mereu live-uri în jurnalele noastre, pentru că asta aduce, într-un fel, autenticitate știrilor noastre.Pentru că avem reporterul nostru care este la fața locului și care ne  povestește în timp real ce se întâmplă acolo. Oamenii pot să vadă din prima sursă ce se întâmplă”, consideră  Speranța State.

„Speranța State, PRO TV, pentru Mediacritica.md”.

_________

flagAcest video a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile  din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.