Mediul online este un teren din ce în ce mai propice pentru răspândirea știrilor false, precum și a fotografiilor modificate sau prezentate în afara contextului. Redacțiile nu pot fi întotdeauna atât de vigilente, încât să verifice fiecare imagine, însă există instrumente și tehnici care îl pot ajuta pe orice consumator de media să le identifice și astfel, să evite capcana informațiilor false.
Înainte de a folosi un instrument de verificare a pozelor, este bine să faceți și o analiză de conținut a materialului. Întrebările „unde, când și de ce s-a făcut această fotografie?”, „este oare o versiunea originală a fotografiei?”, „cine este autorul fotografiei?” sunt prima etapa în analiza unei imagini suspecte. Ulterior, urmează instrumentele tehnice de verificare a imaginilor. Iată câteva dintre acestea:
Google Images – este un serviciu de căutare deținut de Google, care a fost introdus în 2001 și care le permite utilizatorilor să găsească imagini în diverse formate – jpg, png, gif etc.. Pentru cercetarea propriu-zisă există mai multe opțiuni de căutare: trageţi o imagine de pe web sau de pe computer şi plasaţi-o în caseta de căutare de pe images.google.com; selectaţi imaginea pe care doriţi să o folosiţi, faceţi clic pe pictograma cameră foto, apoi selectaţi „Încărcaţi o imagine”; copiaţi şi inseraţi adresa URL a unei imagini. În urma căutărilor, utilizatorul află informații suplimentare despre imagine: dimensiunea, greutatea și formatul acesteia, precum și data și site-ul pe care a fost publicată inițial.
Tin Eye – este specializat în căutarea și recunoașterea imaginilor. Utilizatorii pot încărca o fotografie sau plasa un link pentru a afla proveniența acesteia.
RevEye Reverse Image Search este un serviciu similar.
Geolocalizarea este un alt instrument util, care te ajută să identifici locul unde a fost realizată fotografia. Prin căutarea unei adrese pe Google Maps, Google Earth și Google Street View vei găsi informații topografice și multe alte detalii.
Mediacritica.md vă îndeamnă să examinați cu vigilență imaginile suspecte de pe rețelele sociale și de pe Internet. Pentru a fi informați și a nu vă lăsa păcăliți!