Igor Grosu, despre cum ar trebui să lupte CA cu propaganda: „O dată vă avertizăm, a doua oară vă avertizăm și tot așa până la cea mai dură sancțiune”

0

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că guvernanții mizează pe noua componență a Consiliului Audiovizualului (CA) în combaterea propagandei și a dezinformării provenite din Federația Rusă, precum și a celei interne. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la  postul de televiziune TVR Moldova. 

În cadrul ediției „Punctul pe Azi” din 8 decembrie, moderatorul programului, Vasile Munteanu, l-a întrebat pe Igor  Grosu despre acțiunile guvernării cu privire la combaterea propagandei rusești. În replică, Grosu a divizat propaganda în cea externă și locală, menționând că mizează pe noua componență a CA în lupta cu acest fenomen. „Aveți dreptate. Noi avem două tipuri de propagandă, una de import, pe care ați menționat-o dumneavoastră și care, din păcate, vine din Rusia, trebuie să recunoaștem așa cum este. Și ei știu că noi știm și ei sunt de acord cu noi, chiar dacă nu recunosc public acest lucru. Și avem propaganda produsă de televiziunile locale. Foarte mult, dar foarte mult  și profit de ocazie – sper că mă aud – mizez pe de o parte, pe noua componență a Consiliului Audiovizualului. Eu și colegii mei o să ascultăm foarte atent ce trebuie și cât trebuie să investim, în ce trebuie să investim ca să consolidăm forțele CA. Trebuie să cumpărăm echipament, să aducem experți…”, a comentat Igor Grosu.

El a precizat că Uniunea Europeană a promis că va oferi Republicii Moldova metodologii care vor ajuta în combaterea știrilor false.

În context, președintele Parlamentului a încurajat CA să aplice toate pârghiile legale în lupta cu dezinformarea. „Trebuie să avem o instituție funcțională, oameni cu caracter, care să spună că noi constatăm și vă dovedim că asta a fost o minciună. O dată vă avertizăm, a doua oară vă avertizăm și tot așa până la cea mai dură sancțiune. Și să spună: da, asta e propagandă, asta promovează ura, asta promovează conflictul între țări”, a mai spus Grosu.

În decembrie 2020, Parlamentul a anulat prevederile Codului serviciilor media audiovizuale care permiteau retransmiterea emisiunilor cu caracter informativ-analitic și militar doar din țările care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, SUA și Canada. Astfel, pe micile ecrane din Republica Moldova au revenit emisiunile din Federația Rusă care o perioadă au fost interzise spre difuzare pe teritoriul țării. Federația Rusă se numără printre țările care au semnat, dar nu au ratificat această convenție.

La un an distanță, Centrul pentru Jurnalism Independent a monitorizat și analizat astfel de conținuturi, difuzate în perioada 1-10 noiembrie pe posturile Primul în Moldova/Первый канал, NTV Moldova/HTB, și RTR Moldova/Россия – РТР, care retransmit masiv știri și emisiuni din Federația Rusă. Evaluarea a arătat că mesajele din conținuturile monitorizate „fac propagandă în favoarea Federației Ruse” și „atentează la securitatea informațională a Republicii Moldova”. 

Sursa foto: Captură ecran TVR Moldova