How to. Cum abordăm subiectele despre vaccinare, scepticismul și dezinformarea despre imunizare

0

În contextul unei campanii extinse de imunizare împotriva Covid-19, care se desfășoară în prezent în întreaga lume, dar popularitatea căreia este afectată de dezinformarea la această tematică, Tara Haelle, jurnalistă specializată în domeniile științei și sănătății și colaboratoare a Asociației Jurnaliștilor Medicali, a oferit mai multe recomandări cu privire la o reflectare exactă și eficientă a subiectelor legate de vaccinare. Recomandările au fost selectate de Rețeaua Internațională a Jurnaliștilor (IJNET) în cadrul unui seminar online la subiect, organizat de ICFJ. 

  • ÎN DISCUȚIILE DESPRE VACCINARE, EVITAȚI SĂ OFERIȚI REACȚIILE AMBELOR PĂRȚI 

Este greșit să oferiți platformă pentru informații false cu scopul de a echilibra opinii opuse. Este important ca întrebările formulate în material să fie fundamentate științific și să corespundă cu opiniile experților de încredere. Identificați specialiști în boli infecțioase, vaccinare și/sau ezitarea față de imunizare și evitați medici sau cercetători care nu sunt specializați în aceste domenii.

  • STUDIAȚI CONCEPȚIILE CERCETĂTORILOR DIN MEDICINĂ 

Este important să faceți distincția între conceptele privind  eficacitatea vaccinului în studiile clinice controlate și atunci când el este utilizat în rândul populației. Ambele concepte pot fi încadrate la diferite categorii: prevenire, răspândire a infecției, morbiditate, număr de cazuri grave, spitalizare sau deces.

Mai mult, informația despre cercetări necesită a fi plasată în context. În cazul în care ați dat de niște rezultate șocante sau contradictorii – neapărat întrebați-i pe cercetători dacă ați înțeles corect datele. Dacă informația nu a fost publicată oficial într-o revistă, atunci căutați lucrările anterioare scrise la subiect și studiați experiența cercetătorului și pe cei care au finanțat studiul. Asta vă va ajuta să înțelegeți cât de calitativă este lucrarea.

Același lucru poate fi spus și despre date. Nu recomand ca materialul să conțină multe cifre și întotdeauna întrebați cercetătorii cum interpretează ei informațiile obținute.

  • EVITAȚI SENZAȚIONALUL

Fiți atenți la modul în care prezentați rezultatele cercetărilor și comunicați informațiile. Evitați fotografiile care șochează, cum ar fi niște ace mari în prim-plan.

Este foarte important ca informațiile pe care le furnizați să fie corecte, inclusiv atunci când vorbiți despre neajunsurile vaccinului. Fiți atenți – și mesajele pozitive despre vaccinuri trebuie însoțite de informații factologice.

  • FIȚI ATENȚI LA RELATĂRILE DESPRE NEÎNCREDEREA ÎN VACCINURI

În loc să utilizați termeni precum „antivaxeri”, încercați să înțelegeți de ce unii oameni nu vor să se vaccineze. Nu puteți să obligați o persoană să renunțe la convingerile sale în cazul în care este vorba de sănătate. Țineți minte că oamenii care nu se vaccinează se deosebesc mult unii de alții din punct de vedere politic, economic, social, educațional și religios. Convingerile culturale ar putea fi adânc înrădăcinate în comunități. Fiți atenți, nu arătați lipsă de respect față de oameni.   

Mai mult, există numeroase probleme legate de accesul la vaccinuri, mai  ales în țările cu venituri mici. Este important să nu confundați diferite aspecte ale acestei probleme – refuzul de a se vaccina cu lipsa vaccinurilor, bunăoară.

În cazul în care lucrați cu date statistice în privința celor care refuză să se vaccineze, convingeți-vă că informația este furnizată de surse sigure, care dețin date verificate, și că ele nu sunt în contradicție cu acțiunile reprezentanților din sănătate publică. 

Informând populația despre un număr mare de refuzuri de a se vaccina, jurnaliștii ar trebui să analizeze cauzele acestui fenomen în ciuda unui număr mare de dovezi cu privire la siguranța și eficiența vaccinurilor. Presa nu trebuie să ascundă cifrele și istoriile reale, ci să abordeze subiectul atotcuprinzător.  

  • NU OFERIȚI PLATFORMA PENTRU DEZINFORMARE

În cazul în care doar trei persoane spun de ce nu vor să se vaccineze, atunci nu merită să le distribuiți argumentele fără a oferi contextul necesar despre neveredicitatea opiniilor lor. În calitate de jurnaliști, nu trebuie să faceți publice toate ideile și opiniile pe care le colectați atunci când vă documentați la subiect. În cazul în care scrieți materiale de autor, unde includeți și propriile opinii, încercați să păstrați o tonalitate neutră.

Evitați situațiile când publicați informații false, iar ulterior le rectificați. În locul acestui procedeu este mai indicat să scrieți întrebări pe care să le completați cu răspunsuri bazate pe fapte.

Gândiți-vă și la influencerii care ar putea să distribuie materialele voastre la subiect, dar înainte de asta convingeți-vă că ei înțeleg aspectul științific al vaccinării.