Jurnaliști de la 74 de organizații de știri din 70 de țări au dezmințit de la începutul războiului din Ucraina sute de falsuri, pe care le-au postat pe un site nou creat, Ukrainefacts.org, povestește Clara Jiménez Cruz, cofondatoare și directoare executivp a Maldita.es, într-un interviu acordat Institutului Reuters pentru Studii în Jurnalism.
Maldita.es este o organizație spaniolă non-profit de verificare a faptelor, care anterior a colaborat cu zeci de organizații similare din lume pentru combaterea știrilor false în legătură cu pandemia de Covid-19.
Ideea de a crea acest site a venit chiar în dimineața zilei de 24 februarie, când a început invazia rusă în Ucraina. „Știam că atacul va fi însoțit de un val de declarații false. Știam, de asemenea, că aceste farse nu vor circula doar în Spania, ci în întreaga lume. Așa că am creat o bază de date și am invitat peste 100 de verificatori de fapte din întreaga lume să înceapă să colaboreze cu noi”, afirmă Clara Jiménez Cruz în interviu.
Site-ul include o hartă interactivă pe care orice publicație o poate integra în propriul site. Până acum, platforma a postat 753 de verificări de fapte, cifră care va continua probabil să crească în următoarele săptămâni.
„Dezinformarea circulă foarte repede în timpuri de criză și una dintre modalitățile de a limita impactul acesteia este de a o demasca cât mai repede posibil”, susține Clara Jiménez Cruz. „Când a fost vorba de Covid-19, puteau trece săptămâni până când o afirmație falsă sărea dintr-o țară în alta. Când vine vorba de războiul din Ucraina, o afirmație devine virală în părți separate ale lumii în același timp”, consideră ea.
Aproximativ 300.000 de utilizatori au accesat harta care arată afirmațiile dezmințite din întreaga lume. Printre acestea se regăsesc multe videoclipuri, imagini, dar și texte care favorizează fie partea rusă, fie partea ucraineană. „La început au apărut multe videoclipuri și imagini cu bombardamente care nu aveau nicio legătură cu Ucraina. În ultimele două săptămâni, am început să vedem mai mult conținut legat de refugiați și prizonieri, precum și povești în jurul victimelor. Ceea ce nu s-a schimbat de la început sunt postările în care se afirmă că [președintele ucrainean] Vladimir Zelenski a fugit din țară sau că a fost ucis”, afirmă ea.
Printre falsurile dezmințite de fact-checkeri se numără extrase din filme și documentare, imagini vechi, atacuri cu rachete preluate din alte conflicte militare și chiar jocuri video, prezentate ca scene de război din Ucraina. Un rol esențial în promovarea știrilor false a revenit propagandei. „Un exemplu în acest sens este modul în care RT, pe canalele spaniole, a negat sau a ridiculizat invazia din Ucraina”, spune cofondatoarea și directoarea executivă a Maldita.
Ea crede că această bază de date va fi o resursă neprețuită pentru cercetători, care le va permite să înțeleagă mai bine războiul informațional și multe alte aspecte ce țin de dezinformarea în masă a populației.
Citiți interviul integral AICI.
Sursă foto: REUTERS/Serhii Nuzhnenko