EUvsDisinfo: Mituri despre vaccinul anti-Covid în presa pro-Kremlin

0

Falsurile precum că vaccinurile Pfizer și Moderna ar cauza de 30 de ori mai multe cazuri de cheaguri de sânge decât serul AstraZeneca sau că ar exista campanii concertate și plătite de denigrare a vaccinului rusesc Sputnik V continuă să fie promovate în mass-media pro-Kremlin, transmite platforma EUvsDisinfo în analiza sa săptămânală. 

Potrivit sursei, mass-media pro-Kremlin urmărește în mod activ rapoartele internaționale pentru a evidenția efectele secundare suspectate ale vaccinurilor occidentale, iar în ultima săptămână au fost distribuite mai multe falsuri ce vizează serurile anti-Covid.

  • Pfizer își discreditează în tăcere rivalii în timp ce își ascunde propriile eșecuri 

Afirmația potrivit căreia Pfizer ar discredita tacit alte vaccinuri în timp ce își ascunde propriile eșecuri este o teorie nesusținută de nicio dovadă. Afirmațiile despre decesele cauzate de vaccinul Pfizer se bazează pe date eronate, cum ar fi utilizarea numărului total al deceselor în locul celor asociate vaccinului pentru a calcula rata deceselor pentru fiecare milion de doze injectate. Această dezinformare a apărut pe fundalul unui val de afirmații false făcute de dezvoltatorii vaccinului Sputnik V cu scopul de a discredita concurenții, parte a unei campanii de dezinformare pro-Kremlin pe termen lung despre vaccinarea globală.

  • Un studiu al Universității Oxford demonstrează că vaccinurile Pfizer și Moderna cauzează de 30 de ori mai multe cazuri de cheaguri de sânge decât serul AstraZeneca 

Mesajul că vaccinurile Pfizer și Moderna sunt mai riscante decât AstraZeneca vrea să susțină și mai mult semnalul de alarmă iscat în legătură cu suspendarea temporară a vaccinului AstraZeneca în unele țări. Afirmațiile sunt o denaturare deliberată a unui studiu al Universității Oxford, citat ca sursă. Studiul s-a axat în mod special pe estimarea „riscului absolut de tromboză venoasă cerebrală (TVC) și tromboză venoasă portală (PVT) în cele două săptămâni după diagnosticarea cu Covid-19 și evaluarea riscurilor relative (RR) comparativ cu gripa sau administrarea unui vaccin ARNm împotriva COVID-19”.

  • Respingerea Sputnik V de către Brazilia este motivată politic 

La sfârșitul lunii aprilie 2021, autoritățile braziliene din sănătate au blocat importul vaccinului Sputnik V din Rusia, invocând lipsa unor date fiabile privind siguranța și eficacitatea acestuia. Într-o decizie unanimă, cei cinci directori ai Anvisa, agenția de sănătate din Brazilia, au votat să nu recomande importurile de vaccin după ce cercetătorii săi au raportat defecte în dezvoltarea produsului la toate etapele studiilor clinice ale acesstuia. 

Institutul rus Gamaleya a reacționat dur la poziția Braziliei, dar există dovezi științifice puternice care susțin decizia autorităților braziliene. Recent, mass-media pro-Kremlin a atacat o decizie similară a autorităților de sănătate din Slovacia de a pune sub semnul întrebării eficacitatea Sputnik V.

  • Există o campanie bine plătită și orchestrată împotriva Sputnik V

Vaccinurile admise spre vânzare pe piața UE sunt supuse aceluiași control indiferent de origine, precizează Agenția Europeană a Medicamentului. Rapoarte de dezinformare care au urmat în același context afirmau că Marea Britanie a lansat o campanie împotriva Sputnik V; SUA și UE se confruntă cu multiple decese de teamă să admită succesul Rusiei împotriva coronavirusului; OMS a confirmat că Sputnik V se afla în faza 3 a testelor clinice deja în august 2020; OMS și Microsoft au sabotat vaccinul rusesc; Europa se îndreaptă spre Rusia din cauza nevoii sale disperate de vaccin; Occidentul critică Sputnik V pentru că nu poate accepta primatul Rusiei și pentru că companiile sale farmaceutice vor pierde miliarde de dolari.

Sursă foto: euvsdisinfo.eu