EU vs Disinfo, despre războiul dezinformărilor la subiectul vaccinării anti-Covid: „Lupta” se dă în special în țările Parteneriatului Estic

0

Vaccinul Sputnik V împotriva Covid-19 a venit cu o avalanșă de știri de defăimare masivă și înșelătoare a altor vaccinuri, în special a celor occidentale, precum Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. „Câmpul de luptă” a fost deschis în special în țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova, unde piața media este mai ușor de manevrat.  Orice critică referitoare la absența rezultatelor unor teste clinice și la lipsa de transparență privind administrarea vaccinului Sputnik V este respinsă, catalogată drept reacție rusofobă și prezentată ca un „război vaccinal” purtat de Occident, transmite euvsdisinfo.eu într-un raport special de demascare a falsurilor.

Tonul și peisajul mediatic s-au încrâncenat considerabil, în special în țările Parteneriatului Estic – Ucraina, Georgia, Republica Moldova și Armenia – care oferă piețe mediatice ușor accesibile. Acest fenomen se observă într-o mai mică măsură în Azerbaidjan și Belarus, unde există limite ca urmare a controlului mai strict al mass-mediei de către guvernele locale.

Autorii raportului au enumerat cele mai răspândite enunțuri pro-Kremlin legate de vaccin:

  • „Vaccinul Sputnik V este primul, este pe deplin eficace și nu are niciun efect secundar.”
  • „Sputnik V este un succes global. Multe țări din întreaga lume achiziționează sau sunt interesate de Sputnik V, inclusiv SUA și unele state membre ale UE.”
  • „Occidentul (SUA și UE) presează guvernele din întreaga lume să nu achiziționeze și să nu utilizeze Sputnik V.”
  • „Situația în Europa suferă din cauza restricțiilor de deplasare și este îngreunată de birocrația din UE și de încetineala programelor naționale de vaccinare.”

În rândul țărilor Parteneriatului Estic, sursele de dezinformare pro-Kremlin tind să repete narațiunile mass-mediei rusești principale, dar cu unele variații de la o țară la alta, mai notează sursa. 

În Republica Moldova, cea mai mare parte a dezinformării pro-Kremlin se concentrează pe promovarea siguranței și a eficacității vaccinului Sputnik V, denigrând în același timp siguranța vaccinurilor occidentale, în articole îndreptate în special împotriva vaccinului Pfizer/BioNTech. 

Alte surse de dezinformare răspândesc teorii ale conspirației la subiectul vaccinurilor. Când se menționează despre Uniunea Europeană, actorii dezinformării o prezintă ca întocmind „registre” (pașapoarte de vaccinare) cu cei care refuză vaccinul, în timp ce cetățenii sunt sceptici. Câteva articole au acuzat UE că a lansat un „război informațional” împotriva vaccinului Sputnik V pentru a proteja companiile farmaceutice occidentale.

Infografic:  euvsdisinfo.eu