Odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale, jurnaliștii pot filma video și înregistra audio, uneori fără să-și anunțe sursele. Care sunt însă restricțiile și ce reguli trebuie să respecte aceștia, pentru a nu veni în contradicție cu normele deontologice și cu prevederile legale?
Despre aceasta discută în ediția 43 a emisiunii „Media Azi” jurnalista Anastasia Nani, pe post de moderatoare, cu invitatele ei, reportera de investigație la RISE Moldova, Liuba Șevciuc, și jurista Olivia Pîrțac.
Protagonistele emisiunii se referă la cazurile în care reprezentanții mass-media apelează la camera ascunsă. Aflați, din emisiune, în ce condiții pot recurge jurnaliștii la asemenea tehnici informaționale și ce spune legea la acest capitol.
La fel, vedeți cât de sensibilă este granița dintre drepturile persoanei la viață privată, la proprietate și drepturile jurnalistului la informația de interes public, pe care uneori nu o poate obține altfel, decât utilizând astfel de tehnologii informaționale.
Într-o altă ordine de idei, în emisiune veți găsi răspuns și la întrebările care îi frământă pe jurnaliști: Cât de corect este, din punct de vedere deontologic, să filmăm cu camera ascunsă și să punem pe post asemenea materiale video? Cum procedăm când filmăm cu camera ascunsă într-un loc public? Filmările cu camera ascunsă sunt o probă atunci când mergem în judecată?
_________________
Emisiunea „Media Azi” este realizată săptămânal de Centrul pentru Jurnalism Independent. Prin intermediul ei, ne propunem să scoatem în prim-plan problemele cu care se confruntă în prezent jurnaliștii din media autohtone și să identificăm soluții pentru ele. Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, Media Azi și Mediacritica, și pe canalul Youtube al CJI.
Emisiunea este realizată cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.