Jurnaliștii din Republica Moldova obțin astăzi contra-plată o buna parte a informațiilor folosite la documentarea anchetelor de presă, deoarece instituții de stat, cum ar fi Camera Înregistrării de Stat (CÎS) sau Cadastru, le pot oferi acces la bazele lor de date doar după ce achită anumite taxe.
Cum se descurcă instituțiile mass-media în această situație și de ce autoritățile nu înlesnesc accesul mass-media la informația de interes public? – Acest subiect este discutat în emisiunea „Media Azi” de către jurnalista Anastasia Nani, pe post de moderator, și invitații săi – Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă, și Mariana Nistor, specialist principal în Direcția juridică a CÎS.
Cel mai solicitat de către jurnaliști la Camera Înregistrării de Stat este Registrul de stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali. Aici însă, dacă vrei să afli informația completă pentru fiecare firmă accesibilă online, trebuie să achiți o taxă de 100 de lei. Dacă ai nevoie să cunoști istoricul firmei trebuie să plătești o taxă de 245 de lei. De obicei, atunci când investighează anumite subiecte, reprezentanții presei nu se limitează la o singura firmă, prin urmare, suma începe să crească, iar bugetul redacției are de suferit. Cei mai expuși la asemenea cheltuieli sunt jurnaliștii de investigație.
Aflați ce cred invitații la emisiune despre aceste taxe și ce argumente aduc jurnaliștii atunci când se pronunță pentru accesul gratuit la informația de interes public; de ce jurnaliștii preferă să se informeze din surse oficiale, și nu din cele ocazionale, pe care le pot găsi mai ușor pe Internet; ce pregătire au reporterii de investigație pentru a examina în mod profesionist datele din dosarul unei companii etc.
La fel, aflați ce cred cele două invitate la emisiune despre modul în care ar putea fi afectată Camera Înregistrării de Stat sau alte instituții de stat de practica privind limitarea accesului la informație, sub pretextul protecției datelor cu caracter personal.