Dosarele de judecată nu mai pot fi căutate după numele persoanelor implicate în procese. Decizia a fost luata recent de Ministerul Justiției si a atras mai multe critici din partea jurnaliștilor, avocaților, dar si a societății civile, care a insistat că decizia în cauză nu are temei legal. Acesta a fost subiectul ediției 31 a emisiunii Media Azi, în cadrul căreia jurnalista Anastasia Nani, pe post de moderatoare, a discutat cu invitații săi, Valentina Grigoriș, director-adjunct al Agenției Administrare a instanțelor judecătorești, instituție subordonată Ministerului Justiției, și jurnalista Mariana Rață de la Centrul de Investigații Jurnalistice.
Aflați din emisiune, de ce jurnaliștii, în special, cei de investigație, susțin că decizia ministerului este o îngrădire a accesului la informație; cum motivează reprezentanta ministerului adoptarea unei astfel de decizii și ce soluții există, în opinia invitatei Valentina Grigoriș, pentru a împăca toate părțile.
Potrivit invitatei Mariana Rață, ar fi vorba despre „o acțiune premeditată a autorităților”, care interpretează abuziv legea privind protecția datelor cu caracter personal, iar scoaterea modulului de căutare după nume pe site-ul instanțelor de judecată ar fi o dovadă elocventă în acest sens.
La întrebarea în ce măsură afectează jurnalismul de investigație decizia Ministerului Justiției, Mariana Rață a răspuns: „Ne afectează foarte mult, pentru că în investigațiile jurnalistice foarte des lucrăm cu documente, iar o hotărâre judecătorească este un document foarte bun pentru noi. Până găsim și noi o soluție jurnalismul de investigație va avea de suferit în R. Moldova”.
______________
Emisiunea „Media Azi” este realizată săptămânal de Centrul pentru Jurnalism Independent. Prin intermediul ei, ne propunem să scoatem în prim-plan problemele cu care se confruntă în prezent jurnaliștii din media autohtone și să identificăm soluții la ele. Emisiunea fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, Media Azi și Mediacritica, dar și pe canalul Youtube al CJI.
Emisiunea a fost realizată cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei în Chișinău.