Cel puțin 800 de oameni au murit în întreaga lume din cauza dezinformării legate de noul coronavirus în primele trei luni ale acestui an, spun cercetătorii, relatează BBC.com.
Un studiu publicat în Jurnalul american de medicină tropicală și igienă spune că aproximativ 5.800 de persoane au fost internate la spital ca urmare a unor informații false pe social media. Mulți au murit din cauza consumului de metanol sau produse de curățare pe bază de alcool. Ei au crezut în mod greșit că aceste produse sunt un leac pentru virus.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat anterior că „infodemia” din jurul Covid-19 s-a răspândit la fel de rapid ca însuși virusul, cu teorii conspiraționiste, zvonuri și stigme culturale care au contribuit la decese și răni.
Autorii studiului atenționează că multe dintre victime au urmat sfaturi asemănătoare informațiilor medicale credibile – cum ar fi consumul unor cantități mari de usturoi sau ingerarea unor cantități mari de vitamine – ca modalitate de prevenire a infecțiilor. Alții au băut substanțe precum urina de vacă. Aceste acțiuni au avut „implicații potențial grave” asupra sănătății lor, spun cercetătorii. Lucrarea concluzionează că este responsabilitatea agențiilor internaționale, a guvernelor și a platformelor de socializare să lupte împotriva acestei „infodemii”, dar companiile tehnologice au fost criticate pentru răspunsul lor lent.