Consiliul împotriva discriminării: KP.md a instigat la discriminarea deținuților pe viață și ar trebui să aducă scuze publice

0

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CPEDAE) a examinat, la solicitarea Consiliului de Presă, o plângere ce vizează publicaţia Комсомольская Правда (KP) в Молдове, constatând că redacţia a instigat la discriminarea deținuților pe viață, în cel puțin două articole publicate în 2019 și 2020, prin folosirea unor termeni discriminatorii precum „maniaci, pedofili și ucigași” (orig. „маньяки, педофилы, убийцы”) la adresa persoanelor condamnate la detenție pe viață, informează consiliuldepresa.md

Potrivit autorului sesizării, deținutul Veaceslav Drăguțan, care anterior a mai depus câteva plângeri la Consiliul de Presă, etichetările folosite de KP l-au afectat personal şi reprezintă o jignire ce îi lezează drepturile. 

În ședința CPEDAE a fost audiat și autorul articolelor vizate, jurnalistul Leonid Reabkov, în opinia căruia „deținutul pe viață care a depus plângerea la Consiliul de Presă nu ar trebui să pretindă că are drepturi, iar ședința de audieri ar fi o pierdere de timp”. Leonid Reabkov a mai menţionat că formularea „maniaci, pedofili și ucigași” reprezintă doar un citat din cuvintele purtătorului de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Oleg Pantea, care, citat şi el în şedinţă, a menţionat că nu se simte deranjat de terminologia utilizată în articol, „înțelegând că astfel publicația vrea să facă articolul «mai atractiv»”.

Membrii CPEDAE au ajuns însă la altă concluzie. În urma examinării celor două articole vizate în plângerea petiţionarului, instituţia a stabilit că faptele constatate reprezintă instigare la discriminare pe criteriu de statut social, recomandând KP să aducă scuze, în scris, deținuților pe viață, pentru expresiile instigatoare la discriminare prin intermediul aceleiași modalități sau mijloace prin care au fost răspândite.

Publicația poate să conteste decizia luată de CPEDAE în termen de 30 de zile în instanța de judecată. 

 

Sursa foto: www.consiliuldepresa.md