Coaliția pentru Libertatea Presei: „Mass-media liberă și independentă este necesară pentru a asigura informații corecte și dezbateri publice informate”

0

Libertatea presei este o piatră de temelie a democrației, iar mass-media liberă și independentă este necesară pentru a asigura informații corecte și dezbateri publice informate, potrivit unei declarații comune a statelor membre ale Coaliției pentru Libertatea Presei, întrunite pentru a treia oară la Conferința globală privind libertatea presei, desfășurată la Tallinn, Estonia, în perioada 9-10 februarie 2022.

Coaliția este formată din 50 de state care s-au angajat să susțină libertatea presei și siguranța jurnaliștilor, dar și să responsabilizeze persoanele sau instituțiile care provoacă daune jurnalismului. Mai exact, misiunea Coaliției este să apere libertatea presei acolo unde aceasta este amenințată.

„Libertatea mass-media a fost în continuă scădere în ultimii ani, determinată parțial de presiunile și practicile antidemocratice și de utilizarea greșită a tehnologiilor digitale pentru a restrânge libertatea mass-media. Provocările privind libertatea presei includ legi excesiv de restrictive, supraveghere arbitrară și/sau ilegală, cenzură, interferență nejustificată în circulația informațiilor online și violență fizică. Aceste provocări sunt intensificate de amenințările financiare, care pun în pericol independența și sustenabilitatea mass-media”, se mai arată în aceeași declarație.

Coaliția atrage atenția și la faptul că femeile jurnaliste sunt adesea supuse mai multor forme de discriminare sau violență. „Femeile jurnaliste sunt vizate în mod disproporționat de hărțuirea online, amenințări, discursuri de ură sexistă și trolling. În multe cazuri, femeile jurnaliste sunt supuse formelor multiple de discriminare și violență bazată pe gen din cauza orientării lor sexuale, rasei, dizabilităților, religiei, etniei sau identității de gen, precum și din alte motive. Acest lucru poate duce la autocenzură, astfel încât femeile să aleagă să se retragă din sfera publică, ceea ce subminează pluralismul media și democrația în ansamblu”, potrivit declarației.

În cadrul evenimentului de la Tallinn, cele 50 de state membre ale Coaliției și-au reiterat angajamentele de a-și coordona acțiunile la nivel local, prin misiunile diplomatice din întreaga lume, pentru a apăra libertatea presei și pentru a spori sprijinul și implicarea în cazul jurnaliștilor și a instituțiilor de presă independente aflate în pericol.

Sursa foto: Media Freedom Coalition/ Twitter