Citate trunchiate pentru manipularea opiniei publice

0

Portalul NTV.MD a publicat marți, 12 noiembrie, o știre cu titlul „UE va continua parteneriatul cu Moldova”. Știrea face referință la comunicatul de presă al Serviciului european pentru politică externă, în care se spune că votul de neîncredere acordat Guvernului Republicii Moldova în contextul modalității de selectare a procurorului general „trimite semnale de îngrijorare” față de procesul de reforme din țara noastră.

Totuși, mesajul adus publicului în știrea de la NTV a fost de departe altul. Și anume, prin ruperea citatelor din context și utilizarea acestora după bunul lor plac, jurnaliștii au distorsionat conținutul comunicatului emis de reprezentanții UE și au scris o știre care să se ajusteze politicii lor editoriale. Astfel de comportament încălcă deontologia profesională, care prevede reproducerea citatelor fără interpretări și intervenții.

Exemplificăm. Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova recomandă: „Jurnalistul atribuie citatele cu acuratețe. Citatele trebuie să fie exacte, iar în cazul citării parțiale, jurnalistul are obligația de a nu denatura mesajul persoanei citate”. În același context, Ghidul de stil cu norme etice spune: „Vom cita exact, literalmente, cât mai precis posibil. Cititorii trebuie să aibă încredere că acestea sunt vorbele sursei. Dacă nu suntem siguri care sunt vorbele exacte, mai bine folosim citatul indirect”.