Atenție la știrile false, distribuite pe rețelele de socializare

0

La începutul lunii aprilie 2019, site-urile Portal-news.info, Fiilacurent.info și Stireadeazi.info au început să publice știri cu caracter manipulator, fals și senzaționalist. Majoritatea acestor materiale distribuiau falsuri sau semi-adevăruri, care vin să provoace stări de panică și de șoc în rândul cititorilor. Ulterior, așa-numitele știri au fost distribuite pe rețelele de socializare, acumulând mai multe comentarii și reacții din partea internauților.

Potrivit reporterei Lilia Zaharia de la portalul StopFals.md, cititorii ar trebui să învețe a face diferența dintre aceste tipuri de site-uri: „Să distingem foarte clar: sunt site-uri fake ce publică informații false, cu titluri senzaționale, dar care nu îți permit să citești conținutul până nu distribui în rețelele sociale. Creatorii unor astfel de site-uri se îmbogățesc pe seama naivității internauților, deoarece, odată distribuit acel text, pușculița cuiva se îngroașă. Este fenomenul click bait”.

În același timp, Lilia Zaharia ne atenționează și asupra unei categorii de site-uri care, în conținutul materialelor publicate, includ semi-adevăruri și manipulează: „Sunt site-uri ce publică informații eronate, trunchiate sau interpretate, dar care sunt bazate pe date sau fapte reale. Scopul acestor site-uri este de a manipula opinia publică ori, de multe ori, de a-i pune în lumină proastă pe concurenți: fie că aceștia sunt politicieni, oameni de afaceri, artiști etc.”, afirmă jurnalista.

Știrea falsă

Știrea veridică, sursa: Unimedia.info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În ambele situații, oamenii pot cădea în plasa acestor tertipuri mediatice. Motiv din care, din nou, Mediacritica.md îi îndeamnă pe toți consumatorii de media să verifice sursele și să se asigure de veridicitatea informației citite/distribuite.

Cum stopăm răspândirea știrilor false?

  • Este acest site credibil?
  • Este actualizat cu regularitate?
  • Ai verificat cine sunt membrii echipei?
  • Autorul știrii este un personaj real? Ce materiale a scris anterior?
  • Este un titlu în acord cu textul știrii? Este imparțial și etic jurnalistic?
  • Este un site de satiră, știrea e o glumă?
  • Când a fost realizată știrea?