Analiză CNN: Despre cenzura digitală în Rusia și apropierea de modelul chinez

0

Pe fundalul războiului cu Ucraina, autoritățile Federației Ruse ridică un zid digital îngrădind tot mai mult Internetul, care cândva era văzut drept soluția integrării Rusiei în comunitatea globală. Criza actuală ar putea împinge Moscova spre izolarea completă a populației de Internetul din afara țării, la fel cum a făcut-o deja China, notează CNN, citat de Digi24.ro.

Potrivit sursei, autoritățile de la Moscova pregătesc măsuri tot mai aspre pentru a-și mări controlul asupra Internetului, sub pretextul că își sporește rezistența față de atacurile cibernetice. Iar cetățenii ruși, spre deosebire de cei chinezi, au avut acces la platformele digitale americane precum Facebook, Twitter sau Google.

Rusia blochează Facebook, restricționează Twitter și pune presiune pe Google

„Pe măsură ce sancțiunile împotriva Rusiei s-au înăsprit și luptele din Ucraina continuă să se intensifice, guvernul rus a decis să blocheze Facebook, invocând decizia rețelei sociale de a impune restricții instituțiilor rusești din presa controlată de stat. Principala agenție de telecomunicații a Rusiei, Rozkomnadzor, pune presiune pe Google cu privire la ceea ce rușii numesc informații «false» și ar fi restricționat deja Twitter. Alte platforme au ales singure să își încheie activitatea în Rusia” notează sursa.

Jurnaliștii de la  The New York Times susțin că „ultimele sancțiuni au transformat Rusia într-un stat izolat precum China și Iran, care controlează foarte strict Internetul și cenzurează site-urile străine precum și orice formă de disidență”.

„În China, măsurile de control ale Internetului au fost numite Great Firewall – un joc de cuvinte care face referire la Marele Zid Chinezesc – iar în Rusia restricțiile au început să fie numite «Cortina de fier digitală». O lege adoptată vineri de guvernul lui Putin sporește și mai mult ostilitatea față de serviciile occidentale, după ce difuzarea de informații «false» despre invadarea Ucrainei a devenit o infracțiune care se poate pedepsi cu până la 15 ani de închisoare. Legea a determinat mai multe instituții de știri, inclusiv CNN, să-și suspende activitatea în Rusia. TikTok a citat același mediu legal atunci când și-a anunțat decizia de a opri orice noi videoclipuri și transmisii live pe platforma sa în Rusia”, se arată în analiza celor de la CNN.

 Citiți textul integral aici.


Sursă foto: Profimedia Images